Τι είπε και τι δεν είπε ο Πιερρακάκης για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Eurokinissi

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε συνέχεια της χθεσινής παρουσίασης του νομοσχεδίου.

Σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπεραμύνθηκε της επιλογής της σύνδεσης των πανελληνίων εξετάσεων με την είσοδο στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, έστω και αν με τον τρόπο που προτείνεται δημιουργεί υποψηφίους δύο ταχυτήτων.

Αναφερόμενος σχετικά, ο υπουργός Παιδείας μίλησε «για μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».

Αυτό που επιμένει να μην λέει ο Υπουργός είναι ότι η πρόσβαση σε σχολές υψηλής ζήτησης στα μη κρατικά Πανεπιστήμια γίνεται πολύ πιο εύκολη, καθώς ο μέσος όρος της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο είναι μικρότερος από ό,τι σε κάθε τμήμα. Για την ιατρική, για παράδειγμα, αυτός είναι μικρότερος του 13,97 που ήταν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις ιατρικές σχολές πέρυσι.

Επιμένοντας στη διευκρίνιση για τον συσχετισμό μεταξύ δημόσιου και μη κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Έχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα ποια θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο, τα οποία θα τα κρίνει όμως και η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, η ΕΘΑΑΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα