Πιερρακάκης: Με την Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 4'
Πορεία φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
Πορεία φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων Aris Oikonomou / SOOC

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μετά τους εκφοβισμούς αλλά και τη βία κατά περιπτώσεις εναντίον φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έχει τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, έγινε σχετική παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν, τη στιγμή που παραμένουν υπό κατάληψη περίπου 150 σχολές σε όλη τη χώρα.

Πιερρακάκης για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Μιλώντας ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «ιστορικό βήμα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών».

«Ξεκινώ με παραδοχή: το δίλλημα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

Ουσιαστικά, πάντως, η παραπάνω σύνδεση θα αφορά τα επόμενα 1-2 χρόνια, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις για το εθνικό απολυτήριο και την κατάργηση των Πανελλαδικών.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025.

Συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια EUROKINISSI

Τα κριτήρια της ίδρυσης, ανέφερε, είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

parousiasi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα