Το μεγάλο στοίχημα της εφαρμογής του νόμου

Το μεγάλο στοίχημα της εφαρμογής του νόμου
25-8-2011-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Επίθεση κατά των κατεστημένων συμφερόντων που πολεμούν τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εξαπέλυσε η Α. Διαμαντοπούλου. Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων την επόμενη εβδομάδα. Τα μεγάλα αγκάθια του νομοσχεδίου. Στείλτε μας την άποψή σας

Συγκινημένη δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συναίνεση με την οποία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή του νόμου, που αρχίζει άμεσα από τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι πολλές και ήδη το ΚΚΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στη νεολαία του ώστε να οργανωθεί και να εμποδίσει να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του νέου νόμου.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη σε χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, κατά του νέου νόμου, τόνισε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχουν κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Υπονομεύουν τέτοιες αποφάσεις τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και πυροδοτούν αντιδράσεις. Οι γενικόλογες ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς”.

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο, για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

Το νομοσχέδιο έχει πολλές σημαντικές αλλαγές, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

*Καταργείται το άσυλο και στα Ιδρύματα θα ισχύει πλέον ότι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, όταν συντελούνται αξιόποινες πράξεις.

*Οι φοιτητές δεν θα συνδιοικούν πλέον. Θα εκπροσωπούνται μεν στο Συμβούλιο Διοίκησης και την Σύγκλητο, αλλα ο πρύτανης θα εκλέγεται απο σύνολο διδασκόντων.

*Το πρόγραμμα σπουδών αυστηροποιείται. Οι φοιτητές θα εγγράφονται κάθε εξάμηνο, δεν θα υπάρχει εξέταση μαθήματος αν δεν προηγηθεί χρόνος 13 εβδομάδων διδασκαλίας. Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν κανόνες λειτουργίας σπουδών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα υπέρ φοιτητών, με Συνήγορο φοιτητών και φοιτητικά δάνεια.

*Εξωτερικές προσωπικότητες στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ

*Καθιερώνεται εσωτερικό “Εράσμους” στα πανεπιστήμια με τη μετακίνηση φοιτητών μέσω τμημάτων, με βάσει τις πιστωτικές τους μονάδες

*Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα πανεπιστήμια

*Καθιερώνονται Έδρες στα πανεπιστήμια και τρεις βαθμίδες στα ΑΕΙ (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής)

Ως το 2013 τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τον νέο νόμο, ενώ ως τον Αύγουστο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα