Παπούλιας σε Τσολακίδου: Η νίκη σου δίνει σε όλους μας χαρά και αισιοδοξία

Παπούλιας σε Τσολακίδου: Η νίκη σου δίνει σε όλους μας χαρά και αισιοδοξία

Τι ανέφερε στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στην 13χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού Σταυρούλα Τσολακίδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στη νεαρή Σταυρούλα Τσολακίδου, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα Παγκόσμια Ατομικά Πρωταθλήματα σκάκι στο Αλ Άιν, στην κατηγορία των κορασίδων μέχρι 14 ετών, όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

"Θερμά συγχαρητήρια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε ένα άθλημα που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και ευφυΐα. Είναι μία νίκη που έδωσε σε όλους μας μεγάλη χαρά και αισιοδοξία", ανέφερε αρχικά ο κ. Παπούλιας και κατέληξε:

"Εύχομαι ολόψυχα το μέλλον να είναι γεμάτο από ανάλογες επιτυχίες που θα επιβεβαιώνουν τις πολύ μεγάλες δυνατότητες της νεολαίας μας, στο πλευρό της οποίας η Πολιτεία οφείλει να είναι πάντα αρωγός".

Πρωταθλήτρια κόσμου στα κορίτσια μέχρι 14 ετών

Η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα στέφθηκε πριν λίγες ημέρες παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού, στα κορίτσια μέχρι 14 ετών, στο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Αλ Άιν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Σταυρούλα κατάφερε να συγκεντρώσει 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα). Δεύτερη βγήκε η Ουζμπέκα Αμπντουσατόροβα, που επίσης συγκέντρωσε 9 βαθμούς. Συμμετοχή στο πρωτάθλημα είχαν ακόμα 124 αθλήτριες από 63 χώρες.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια πέτυχε 5,5 βαθμούς σε 8 αγώνες, απέναντι σε κορυφαίες παγκοσμίως σκακίστριες. Νίκησε δύο γκραν μετρ και δύο διεθνείς μετρ, αποδεικνύοντας ότι, αν και παιδί, είναι πολύτιμη στην ομάδα.

Το 2010 ήταν 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για σκακίστριες μέχρι 10 ετών. Η αναρρίχηση στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά ήρθε χάρη στη μεγάλη προσπάθεια της νεαρής σκακίστριας και της οικογένειάς της.

Σειρά επιτυχιών σε παγκόσμιο επίπεδο

Πολλές δεύτερες ή τρίτες παγκόσμιες επιτυχίες και ακόμη περισσότερες τέταρτες ή άλλες μέσα στην πρώτη δεκάδα έχει να επιδείξει το ελληνικό σκάκι. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την κορυφαία Άννα Μαρία Μπότσαρη, επίσης Καβαλιώτισσα, που έχει γράψει την ιστορία του γυναικείου σκακιού στη χώρα μας, ενώ είναι πάντα μέλος της Εθνικής μας ομάδας.

Η Μπότσαρη το 1991 ήταν 2η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για σκακίστριες μέχρι 20 ετών, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 3η στην ίδια κατηγορία και το 1988 ήταν 3η στο παγκόσμιο μέχρι 16 ετών!

Ο Χρήστος Μπανίκας ήταν 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού το 2008, επίσης 3ος στο παγκόσμιο μέχρι 20 ετών το 1998, όπως 3ος ήταν και στο παγκόσμιο μέχρι 18 ετών το 1996!

Τρίτος στον κόσμο ήταν και ο Στέλιος Χαλκιάς στους σκακιστές μέχρι 18 ετών το 1997, όπως και ο Αντρέας Τζερμιαδιανός στο παγκόσμιο σπουδαστικό το 1994. Τρίτος και ο Αναστάσης Τζούμπας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι 14 ετών το 1992.

Ο Σπύρος Σκέμπρης ήταν 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι 20 ετών το 1977. Μέχρι σήμερα το όνειρο της κορυφής κατέκτησαν μόνο η Κουβάτσου και η Τσολακίδου.

Η Μ. Κουβάτσου η πρώτη που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο κατάλαβε νωρίς ότι, ακόμη και αν είσαι νο. 1 στο σκάκι, δεν θα έχεις κάποια βοήθεια για να κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Ακολούθησε το επάγγελμά της ως οδοντίατρος και το ελληνικό σκάκι, αλλά και η Ελλάδα, έχασε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό κεφάλαιό του!

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Έθνος)

SHARE:

24Media Network