Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα, ανοιξιάτικο χιόνι στο Ελσίνκι

Διαβάζεται σε 6'
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα AP Photo Petros Giannakouris

Στην Ελλάδα ζέστη και σκηνικό βγαλμένο από τον “πλανήτη Άρη”, στη Φινλανδία χειμώνας και κυκλοφοριακά προβλήματα από το χιόνι. Χάρτης με τις κλιματικές “ανωμαλίες” της ΕΕ.

Την ώρα που ο ουρανός της Αθήνας, αλλά και πολλών περιοχών της χώρας μας βάφτηκαν “πορτοκαλί” από την αφρικανική σκόνη, στη Φινλανδία έριξε “ανοιξιάτικο χιόνι”, όπως χαρακτηρίστηκε από τα εθνικά media.

Η θερμοκρασία έπεσε στο Ελσίνκι κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, ενώ η χιονόπτωση τέτοια εποχή είναι ένα “σπάνιο ή τουλάχιστον μη σύνηθες φαινόμενο”, όπως ανέφερε μετεωρολόγος στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV3.

Ανάλογες θερμοκρασίες έχουν σημειωθεί στη Φινλανδία το 1966, το 1985 και το 1988, ενώ το πρωί της Τρίτης η θερμοκρασία έφτασε στους -4 βαθμούς.

Μάλιστα, ο καιρός “τρέλανε” τους πολίτες. Στις αρχές Απριλίου ο καιρός ζέστανε αρκετά με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αλλάξουν τα χειμερινά λάστιχα με καλοκαιρινά, κάτι που έκανε δύσκολη τη μετακίνηση στους δρόμους. Αντιστοίχως η Finnair ανακοίνωσε πως πολλές πτήσεις καθυστέρησαν λόγω των καιρικών συνθηκών οι οποίες θα αλλάξουν άρδην. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην πρωτεύουσα αναμένονται θερμοκρασίες στους 12-15 βαθμούς Κελσίου.

Εκτός από την πρωτεύουσα Ελσίνκι, η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και σε άλλες πόλεις στη νότια Φινλανδία.

“Πορτοκαλί” από τη σκόνη η Ελλάδα

“Καθώς μέρη της Ελλάδας έγιναν πορτοκαλί, η Φινλανδία αντιμετωπίζει μια ασυνήθιστα λευκή εβδομάδα”, ανέφερε επίσης το CNN σε εκτενές ρεπορτάζ του που φιλοξενήθηκε την Τετάρτη στην κεντρική σελίδα του. Μεταδίδει ακόμη πως σε ορισμένες περιοχές στα νότια της χώρας το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά ύψους καθηλώνοντας τα τραμ και καθυστερώντας τα δρομολόγια λεωφορείων.

Το CNN μετέδωσε επίσης τις πληροφορίες της ΕΜΥ σχετικά με την πορεία της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα. “Μια κίτρινη-πορτοκαλί ομίχλη σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει καλύψει περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας θεαματικές σκηνές και ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία”, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, μετέδωσε πολλαπλές φωτογραφίες και βίντεο χρηστών των social media από την Τρίτη.

“Τα σύννεφα σκόνης που μετακινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα και άλλες περιοχές είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κατά καιρούς, φέρνοντας περιορισμένη ορατότητα και προειδοποιήσεις για κινδύνους αναπνοής”, αναφέρεται, ενώ σημειώνεται πως ανάλογα φαινόμενα βλέπουμε στην Κύπρο και σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Στην Κύπρο μάλιστα η σκόνη εμφανίστηκε αρκετές φορές μέσα στον Απρίλιο.

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Τη σκόνη από την Αφρική στην Ελλάδα “κάλυψε” και το αμερικανικό CNBC ενώ η γερμανική Bild έγραψε πως “η σκόνη από τη Σαχάρα στέλνει τους Έλληνες στα νοσοκομεία”. “Η ιατρική κοινότητα προειδοποίησε τους κατοίκους της Κρήτης και της Καλαμάτας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στις περιοχές αυτές, ο αριθμός των πολιτών που πήγαν στα νοσοκομεία αναφέροντας δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος ήταν πολύ περισσότεροι απ’ ότι συνήθως”, ανέφερε σχετικά η Bild.

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε άλλωστε ο διευθυντής μετεωρολογικής έρευνας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγούβαρδος, αναφέροντας: “Πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό συγκέντρωσης σκόνης και άμμου που μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα από τις 21 και 22 Μαρτίου του 2018 όταν πυκνά σύννεφα σκέπασαν κυρίως την Κρήτη”.

Όπως ανέφερε πάντως ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, η πορεία των μικροσωματιδιων PM2.5 και 10 είναι πτωτική, και από το μεσημέρι της Τετάρτης η ατμόσφαιρα καθαρίζει βαθμιαία.

Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Εντωμεταξύ η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα και οι θερμοκρασίες της αυξάνονται περίπου δύο φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως ανέφεραν τη Δευτέρα δύο κορυφαίοι οργανισμοί παρακολούθησης του κλίματος, προειδοποιώντας για τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, το λιώσιμο των παγετώνων και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ και ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα Copernicus, ανέφεραν σε κοινή τους έκθεση ότι η ήπειρος έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στοχευμένες στρατηγικές για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, ως απάντηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Average surface air temperature anomaly
Average surface air temperature anomaly C3S/ECMWF

Η Ευρώπη παρήγαγε το 43% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πέρυσι, από 36% το προηγούμενο έτος, αναφέρουν οι οργανισμοί στην έκθεση για την ευρωπαϊκή κατάσταση του κλίματος για το περασμένο έτος. Περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό,τι από ορυκτά καύσιμα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ωστόσο, οι τελευταίοι πενταετείς μέσοι όροι δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι τώρα 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε σύγκριση με 1,3 βαθμούς Κελσίου που είναι υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης
Η έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης C3S/ECMWF

Σημειώνεται πως η συμφωνία του Παρισιού καθορίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αποφυγή της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής περιορίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C και στοχεύοντας στον περιορισμό της στους 1,5 °C.

Οι συντάκτες της έκθεσης επεσήμαναν ορισμένες εξαιρέσεις, αναφέροντας πώς οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μέσο όρο στη Σκανδιναβία και την Ισλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα