ΚΟΣΜΟΣ: Η ελευθερία του Τύπου είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης

Διαβάζεται σε 2'
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΟΣΜΟΣ EUROKINISSI

Το μήνυμα του ΚΟΣΜΟΣ για την ελευθερία του Τύπου και την ανάγκη για αμερόληπτη δημοσιογραφία εν μέσω παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης

“Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η 3η Μαΐου, είναι αφιερωμένη στη σημασία της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης στο πλαίσιο της τρέχουσας παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΚΟΣΜΟΣ και τονίζει πως “η συνειδητοποίηση όλων των πτυχών της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης και των συνεπειών της είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση δημοκρατικών κοινωνιών. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αμερόληπτη δημοσιογραφία”.

“Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην αναζήτηση και τη διάδοση πληροφοριών για σύγχρονα ζητήματα, όπως προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, κλιματική μετανάστευση, εξορυκτικές βιομηχανίες, παράνομη εξόρυξη, ρύπανση, λαθροθηρία, εμπορία ζώων, αποψίλωση δασών ή κλιματική αλλαγή. Η διασφάλιση της προβολής αυτών των θεμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ειρήνης και των δημοκρατικών αξιών παγκοσμίως” αναφέρει στη συνέχεια και συμπληρώνει:

“Στο πλαίσιο της τριπλής πλανητικής κρίσης του κόσμου —κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ατμοσφαιρική ρύπανση— εκστρατείες παραπληροφόρησης αμφισβητούν τη γνώση και τις μεθόδους επιστημονικής έρευνας. Οι επιθέσεις στην εγκυρότητα της επιστήμης αποτελούν σοβαρή απειλή για τον πλουραλιστικό και το δημόσιο διάλογο”.

Όπως δήλωσε για τη σημερινή μέρα ο António Guterres, Γ. Γ. του ΟΗΕ, “ο κόσμος διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για αυτόν και τις μελλοντικές γενιές. Οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό – και οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν βασικό ρόλο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση”.

Όπως δήλωσε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ, “Στον ΚΟΣΜΟ πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας, της πρόσβασης σε βασικές πηγές πληροφοριών, αλλά και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Η ελευθερία του Τύπου είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Δίνει σε όλους μας τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να διαμορφώσουμε απόψεις και να πούμε την αλήθεια στην εξουσία. Όπως μας υπενθυμίζει το φετινό θέμα, η ελευθερία του Τύπου αντιπροσωπεύει την ίδια τη φωνή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα