Ανησυχητικά νέα: “Ξύπνησαν” οι “κοιμώμενοι γίγαντες μεθανίου” στην Αρκτική

Ανησυχητικά νέα: “Ξύπνησαν” οι “κοιμώμενοι γίγαντες μεθανίου” στην Αρκτική
Εικόνα από τον Αρκτικό ωκεανό το καλοκαίρι του 2018 AP

Επιτάχυνση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη φοβούνται οι επιστήμονες μετά την διαπίστωση ότι τα κατεψυγμένα αποθέματα μεθανίου στον Αρκτικό ωκεανό, έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται.

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τα κατεψυγμένα αποθέματα μεθανίου στον Αρκτικό ωκεανό, που είναι γνωστά ως “κοιμώμενοι γίγαντες του κύκλου άνθρακα”, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται σε μια μεγάλη περιοχή της ηπειρωτικής πλαγιάς στις ακτές της Ανατολικής Σιβηρίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, υψηλά επίπεδα του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου έχουν ανιχνευθεί σε βάθος 350 μέτρων στη Θάλασσα του Λάπτοφ κοντά στη Ρωσία, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των ερευνητών ότι μπορεί να έχει προκληθεί ανατροφοδότηση του κλίματος που θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Τα ιζήματα στην Αρκτική περιέχουν μια τεράστια ποσότητα κατεψυγμένου μεθανίου και άλλων αερίων – γνωστά ως ένυδρα. Το μεθάνιο έχει θερμική ενέργεια 80 φορές ισχυρότερη από το διοξείδιο του άνθρακα για 20 χρόνια. Η Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε στο παρελθόν την αποσταθεροποίηση της ένυδρης Αρκτικής ως ένα από τα τέσσερα πιο σοβαρά σενάρια για απότομη κλιματική αλλαγή.

Η διεθνής ομάδα στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο R / V Akademik Keldysh δήλωσε ότι οι περισσότερες φυσαλίδες διαλύονται επί του παρόντος στο νερό, αλλά τα επίπεδα μεθανίου στην επιφάνεια ήταν 4 έως 8 φορές πιο πάνω από αυτό που κανονικά θα περίμενε κανείς και αυτό εξαερώθηκε στην ατμόσφαιρα.

«Αυτή τη στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η διαδικασία έχει πλέον ενεργοποιηθεί. Αυτό το σύστημα ένυδρου μεθανίου της ανατολικής Σιβηρίας έχει διαταραχθεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας janrjan Gustafsson, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά. Η κλίμακα των απελευθερώσεων μεθανίου δεν θα επιβεβαιωθεί έως ότου αναλύσουν τα δεδομένα και δημοσιεύσουν τις μελέτες τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Ωστόσο, η ανακάλυψη δυνητικά αποσταθεροποιημένου κατεψυγμένου μεθανίου προκαλεί ανησυχίες ότι έχει επιτευχθεί ένα νέο σημείο καμπής που θα μπορούσε να αυξήσει την ταχύτητα της υπερθέρμανσης.

Η Αρκτική θεωρείται το σημείο 0 στη συζήτηση σχετικά με την ευπάθεια των κατεψυγμένων καταθέσεων μεθανίου στον ωκεανό.

Με την θερμοκρασία της Αρκτικής να αυξάνεται πλέον περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, το ζήτημα του πότε – ή ακόμα και αν – θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, είναι ζήτημα ιδιαιτέρως σημαντικό.

Η 60μελής ομάδα του Akademik Keldysh πιστεύει ότι είναι οι πρώτοι που επιβεβαιώνουν παρατηρητικά ότι η απελευθέρωση μεθανίου είναι ήδη σε εξέλιξη σε μια ευρεία περιοχή, περίπου 600 χιλιόμετρα ανοικτά.

Σε έξι σημεία παρακολούθησης σε μια περιοχή κλίσης μήκους 150 χλμ και πλάτους 10 χλμ, είδαν σύννεφα φυσαλίδων να απελευθερώνονται από ιζήματα.

Σε μια τοποθεσία στην πλαγιά της Θάλασσας του Λάπτοφ σε βάθος περίπου 300 μέτρων, βρήκαν συγκεντρώσεις μεθανίου έως 1.600 νανογραμμομόρια ανά λίτρο, που είναι 400 φορές υψηλότερες από τις αναμενόμενες εάν η θάλασσα και η ατμόσφαιρα ήταν σε ισορροπία.

Ο Igor Semiletov, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος είναι ο επικεφαλής επιστήμονας στο πλοίο, δήλωσε ότι οι απελευθερώσεις ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες» από οτιδήποτε είχε βρεθεί προηγουμένως. «Η ανακάλυψη της απελευθέρωσης είναι πολύ σημαντική και άγνωστη μέχρι τώρα», είπε. «Αυτή είναι μια νέα σελίδα. Ενδεχομένως να υπάρχουν σοβαρές κλιματικές συνέπειες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη μελέτη για να το επιβεβαιώσουμε “.

Η πιο πιθανή αιτία της αστάθειας είναι η εισβολή θερμών ρευμάτων του Ατλαντικού στην ανατολική Αρκτική. Αυτή η «ατλαντικοποίηση» καθοδηγείται από την ανθρώπινη κλιματική διαταραχή.

Η τελευταία ανακάλυψη σηματοδοτεί ενδεχομένως την τρίτη πηγή εκπομπών μεθανίου στην περιοχή. Ο Semiletov, ο οποίος μελετά αυτήν την περιοχή για δύο δεκαετίες, ανέφερε στο παρελθόν ότι το αέριο που απελευθερώνεται από την Αρκτική είναι το περισσότερο από οποιαδήποτε θάλασσα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα του βρήκε κρατήρες στα ρηχά της Θάλασσας του Λάπτεβ και της Ανατολικής Σιβηρίας που εκτοξεύουν φυσαλίδες μεθανίου, οι οποίες φτάνουν στην επιφάνεια της θάλασσας σε επίπεδα δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερα. από το κανονικό. Αυτό είναι παρόμοιο με τους κρατήρες και τις καταβόθρες που αναφέρθηκαν από την τούνδρα της Σιβηρίας, στην ενδοχώρα το φθινόπωρο.

Οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία ήταν 5 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μια ανωμαλία που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ο θαλάσσιος πάγος του περασμένου χειμώνα έλιωσε ασυνήθιστα νωρίς. Το πάγωμα αυτού του χειμώνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και είναι ήδη αργά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα