Έρχεται κύμα ζέστης τις επόμενες ημέρες – Θερμές αέριες μάζες και σκόνη από την Αφρική

Έρχεται κύμα ζέστης τις επόμενες ημέρες – Θερμές αέριες μάζες και σκόνη από την Αφρική

Αύξηση της θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ειδικά στο διάστημα Κυριακή-Τρίτη. Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα ξεκινήσουν από αύριο να επηρεάζουν τη χώρα μας και κυρίως το τριήμερο Κυριακής -Τρίτης όπου θα σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και κατά 10 βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή.

Από τα μέσα της εβδομάδος η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και βαθμιαία θα επανέλθει σε κανονικές τιμές . Εκτός όμως από τις θερμές αέριες μάζες θα έχουμε και μεταφορά σκόνης από την Αφρική που θα έρθει σε σε δύο κύματα. Το ένα την Κυριακή και το άλλο την Τρίτη.

Εάν δεν υπήρχε η σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά και η συννεφιά , θα είχαμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες , παρότι η θερμοκρασία αυτή την εποχή δεν ανεβαίνει με τους καλοκαιρινούς ρυθμούς . Δείτε το πεδίο των νεφώσεων παρακάτω

Από τις προηγούμενες ημέρες είχαμε επισημάνει οτι η τάση ανόδου της θερμοκρασίας είναι εμφανής στη στάθμη των 850 hPa . Ωστόσο στην επιφάνεια τα πράγματα δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει για την πορεία του υδραργύρου σε πολλές περιοχές .Oι χάρτες που έχουμε παραθέσει διαφέρουν από τη μια μέρα στην άλλη , καθώς μας δίνουν δύο διαφορετικά τρεξίματα. Οι μεγάλες διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ των δύο τρεξιμάτων με διαφορά μόλις δύο ημερών , δεν οφείλονται σε ατέλειες ή σφάλματα του μοντέλου , αλλά στην χαμηλή προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας .

Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των θερμοκρασιών επιφανείας θα έχει η παρουσία νέφωσης, σκόνης και της υγρασίας . Οι εκτιμήσεις τιμών θερμοκρασιών πέραν του τριημέρου έχουν χαμηλή προγνωσιμότητα.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα