Φαινόμενο τροπικού είδους η καταιγίδα που προκάλεσε 21 θανάτους στην Ελλάδα

Φαινόμενο τροπικού είδους η καταιγίδα που προκάλεσε 21 θανάτους στην Ελλάδα

Ασυνήθιστη για την περιοχή της Μεσογείου η φονική καταιγίδα που έπληξε τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες

Η καταιγίδα που προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων στην Ελλάδα ήταν ένα φαινόμενο τροπικού είδους που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και περιλάμβανε ένα τείχος νεφών, όπως οι τυφώνες, αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μια «σπάνια οιονεί τροπική καταιγίδα», η οποία δημιουργήθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και ανέπτυξε μάλιστα ένα «μάτι» σαν κυκλώνας, ήταν η καταιγίδα που την περασμένη εβδομάδα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους στη Μάνδρα Αττικής, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

ADVERTISING

Η καταιγίδα, η οποία ονομάσθηκε Numa από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, είχε τόσο τροπικά όσο και υποτροπικά χαρακτηριστικά, γεγονός που την καθιστά υβριδική καταιγίδα. Τα τροπικά συστήματα συνήθως δεν μπορούν να αναπτυχθούν στη Μεσόγειο, επειδή η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή και δεν υπάρχουν επαρκείς ανοικτές υδάτινες εκτάσεις ώστε οι καταιγίδες να μπορούν να ενισχυθούν.

Αν και οι καταιγίδες αυτές συχνά αποκαλούνται «medicanes» --ένας συνδυασμός των λέξεων Mediterranean hurricanes (μεσογειακοί κυκλώνες)--, λίγες αγγίζουν πράγματι την ισχύ ενός κυκλώνα, σύμφωνα με τον Μπομπ Χένσον, μετεωρολόγο στην υπηρεσία προγνώσεων Weather Underground. Όμως το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό τους, τους επιτρέπει να παίρνουν τροπικά χαρακτηριστικά, δήλωσε ο Χένσον, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λέκκας: Τουλάχιστον 300 σημεία της Ελλάδας κινδυνεύουν από καταστροφικές πλημμύρες

SHARE:

24Media Network