Μ. Καμμά στο NEWS 24/7: Η Τήλος έχει πραγματώσει ήδη το όραμα της πράσινης ανάπτυξης

Μ. Καμμά στο NEWS 24/7: Η Τήλος έχει πραγματώσει ήδη το όραμα της πράσινης ανάπτυξης
Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά Eurokinissi

Με ονόματα και αποδείξεις, η δήμαρχος Μαρία Καμμά αποδεικνύει ότι η Τήλος είναι το νησί-πρωτοπόρος στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Πίσω από το γραφείο της Μαρίας Καμμά στο δημαρχείο της Τήλου υπάρχει μία φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη. Ακριβώς μπροστά σ’ αυτήν την κορνίζα που εικονίζει την πιο επιδραστική Ελληνίδα του 20ου αιώνα, η εξισου επιδραστική δήμαρχος του πρώτου πράσινου νησιού της χώρας (με ενεργειακή αυτάρκεια που φτάνει ακόμα και το 100% το χειμώνα) έχει τοποθετήσει τα τρία βραβεία που έχει αποσπάσει ο δήμος για το περίφημο Tilos Project, έργο για το οποίο έφτασε στην Τήλο για ρεπορτάζ ακόμα και το BBC. Η Μαρία Καμμά μιλά στο NEWS 24/7 για το πως κατάφερε η ίδια και οι συνεργάτες να πραγματώσουν κάτι που για άλλους είναι ακόμα όραμα.

Κ. Καμμά, το νησί σας έχει αναπτύξει πριν από πολλά χρόνια την τάση να σκέφτεται “πράσινα. Προφανώς αυτό είχε να κάνει και με τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζατε…

Ναι, γιατί είχαμε τεράστιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στο νησί. Αναζητήσαμε λοιπόν τρόπους για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Κάπως έτσι προέκυψε το Tilos Project. Πρέπει όμως να εδώ να πούμε ότι τόσο η κοινωνία της Τήλου, όσο και δημοτική αρχή τα τελευταία 40 χρόνια έχουν αποδείξει το πόσο αγαπούν το περιβάλλον και το ίδιο το νησί τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Τήλο απαγορεύεται το κυνήγι από τη δεκαετία του 90. Δεν επίσης τυχαίο ότι το νησί και οι βραχονησίδες του είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000. Πολύ μεγάλο μέρος του νησιού αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής. Η προσπάθειά μας για την προστασία του οικοσυστήματος του νησιού συνεχίζεται. Ακόμα όμως και πριν το Tilos Project το νησί είχε κερδίσει από αυτήν την πολιτική. Στην Τήλο έρχονται επισκέπτες που τους χαρακτηρίζουμε εραστές του νησιού ενώ τριάντα ξένα νοικοκυριά που ζουν μόνιμα στο νησί.

Ποιες είναι οι βραβεύσεις που έχει αποσπάσει το νησί;

Οι βραβεύσεις αφορούν το Tilos Project. Πρώτα απ’ όλα το 2015, στην πλανητική συνδιάσκεψη για την πλανητική αλλαγή στο Παρίσι, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με το Tilos Project. To 2017 κατακτήσαμε το βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης αποσπώντας πάνω από το 50% των ψήφων του κοινού.

Το 2019 σε διαγωνισμό για την προώθηση της επιχειρηματικότητας ο Δήμος κατέβηκε με το Tilos Project και στην κατηγορία της “υποστήριξης της ανάπτυξης των πράσινων αγορών και της αποδοτικής χρήσης των πόρων” πήραμε το πρώτο βραβείο. Επειδή δεν μπορούσα να πάω στο Ελσίνκι, το βραβείο παρέλαβε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Πόσο αυτόνομη ενεργειακά είναι η Τήλος το 2021;

Μιλώντας για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχουμε εξασφαλίσει 80-85% ενεργειακή αυτονομία. Το χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι σαφώς μικρότερη, το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%. Στο πικ της τουριστικής σεζόν το καλοκαίρι το ποσοστό κάλυψης φτάνει περίπου το 70%. Η αλήθεια είναι ότι τοποθετώντας μία μικρή ανεμογεννήτρια, μεσαίου μεγέθους, το νησί μπορεί να γίνει απόλυτα αυτόνομο. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και φυσικά χωρίς την παραμικρή όχληση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Το συζητάμε με την εταιρία και είναι μέσα στα επόμενα σχέδιά μας. Από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούμε να αποκοπούμε, είναι τέτοιο το ρυθμιστικό πλαίσιο. Το ποσοστό της αυτονομίας μας όμως μπορούμε να το ανεβάσουμε και θα το κάνουμε. Παράλληλα δίνουμε ενέργεια και σε άλλα νησιά της περιοχής. Μας συνδέει υποβρύχιο καλώδιο με την Κω και από εκεί παίρνουν ρεύμα η Κάλυμνος και η Νίσυρος.

Και σε ότι αφορά τη χρησιμότητα του Tilos Project και του πράσινου αποτυπώματος που αφήνει στο νησί σας δίνω τα επίσημα στοιχεία: Η ανεμογεννήτριά μας είναι 800 κιλοβάτ και το φωτοβολταϊκό μας 160 κιλοβάτ. Η ενέργεια η οποία διοχετεύεται στην Κω από τις ανανεώσιμες πηγές έχει μειώσει κατά 1200 μεγαβατώρες ετησίως την κατανάλωση. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε κατανάλωση 220 τόνων μαζούτ ετησίως και εκπομπής 750 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Γι’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία ισχυριζόμαστε ότι η Τήλος είναι ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που έχει πραγματώσει το όραμα για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Ειρήνη Αναδιώτη/NEWS 24/7


Αλήθεια, γιατί δεν καλείτε τον Πρωθυπουργό να δει από κοντά όσα έχετε δημιουργήσει στο νησί;

Θα απαντήσω με ερώτηση: Οταν το 2019 η χώρα μας εξασφάλισε ένα πανευρωπαϊκό βραβείο από αυτόν το μικρό Δήμο, δεν γεννήθηκε η απορία να μάθει ποιο είναι αυτό το έργο για το οποίο μάλιστα έχει έρθει στο νησί το BBC και έχει κάνει σχετικό ρεπορτάζ;

Κάνετε όμως δουλειά και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης…

Πράγματι. Ο σταθμός φόρτισης τοποθετήθηκε δίπλα στο λιμάνι, στα Λιβάδια. Είναι-εννοείται-ελεύθερος για το κοινό. Οταν τον βάλαμε, το χρησιμοποιούσε μόνο ένα ζευγάρι Γερμανών για ένα μηχανάκι και ένα αυτοκίνητο. Σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια λεωφορείου, ενός ΙΧ και δύο φορτηγών, όλα ηλεκτροκίνητα, για το Δήμο. Θα δημιουργηθούν παράλληλα και άλλοι σταθμοί φόρτισης για τα οχήματα. Ο Δήμος αρχίζει δηλαδή την αντικατάσταση του στόλου του με ηλεκτροκίνητα οχήματα όλων των τύπων. Πιστεύουμε ότι κάποια από τα οχήματα θα τα έχουμε διάθεσιμα μέσα στον Ιούλιο. Την ίδια ώρα ιδιώτες έχουν αρχίσει να αποκτούν ηλεκτρικά ποδήλατα και μηχανάκια.

Εχει πρόσφυγες το νησί;

Εχουμε μόνο τέσσερις οικογένειες αυτή τη στιγμή. Από τις 52 θέσεις έχουμε καλυμμένες μόνο τις 17-18. Υπάρχει ένα θέμα με τη μετάβαση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και δεν έχουν λυθεί ακόμη κάποια τυπικά-κατά το Υπουργείο-θέματα για να λάβουμε την επιχορήγηση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε να υπάρχουν οφειλές και στους υπαλλήλους και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους για να διαμένουν οι πρόσφυγες. Εχουν να λάβουν χρήματα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό που πασχίζουμε είναι να κρατήσουμε εδώ πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη πάρει άσυλο. Να δούμε ανθρώπους να επιλέγουν την Τήλο για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που το νησί διακρίνεται. Πως είναι εφέτος τα πράγματα;

Είχαμε ένα πρόβλημα με την πιστοποίηση που πρέπει να δώσουμε στους τουρίστες όταν αποχωρούν από το νησί. Βρέθηκε μία λύση σε συνεργασία με ιδιωτικά κέντρα που στέλνουν προσωπικό στο νησί και που συνεργάζονται με το τοπικό νοσηλευτικό προσωπικό. Αν δεν γινόταν αυτό, οι τουρίστες μας θα έπρεπε να φεύγουν τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο και να ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διαδικασία στη Ρόδο.

Οι κρατήσεις των ξενοδοχείων σας;

Οι κρατήσεις από οργανωμένα πρακτορεία μέχρι τις 15 Ιουνίου έχουν ακυρωθεί. Οι λίγοι που έρχονται, το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να απευθύνονται σε πρακτορείο. Είναι αυτοί που έρχονται σχεδόν κάθε καλοκαίρι χωρίς να υπολογίζουν κόστος και ταλαιπωρία. Εχω ,πάντως, την αίσθηση ότι ο τουρισμός μας θα δουλέψει καλύτερα από πέρυσι. Παίρνω πολλά μηνύματα ότι θα πάμε καλά. Πέρυσι δουλέψαμε πολύ με Ελληνες κάτι που δεν γινόταν στο νησί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο νησί μας δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του έχει εμβολιαστεί εδώ και τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα