Κλιματική Αλλαγή: Α68, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο μετακινήθηκε από την Ανταρκτική

Κλιματική Αλλαγή: Α68, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο μετακινήθηκε από την Ανταρκτική

Ποιό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τον "παγωμένο γίγαντα" που ξεκίνησε να μετακινείται μετά την αποκόλλησή του από την Ανταρκτική, δίχως οι επιστήμονες να αντιληφθούν το παραμικρό.

Δύο χρόνια αφού το τεράστιο παγόβουνο, γνωστό ως A68, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πλέον άρχισε να μετακινείται.

Οι δορυφόροι κατέγραψαν το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, που εκτιμάται ότι έχει βάρος 1 τρισ. τόνους, να περιστρέφεται στα ύδατα της θάλασσας Γουέντελ και κινείται πλέον κατά μήκος της χερσονήσου της Λευκής Ηπείρου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η πλεύση του άργησε να γίνει αντιληπτή από τους ειδικούς, που αρχικά θεωρούσαν ότι η πελώρια παγωμένη μάζα μήκους 160 χιλιομέτρων είχε κολλήσει σε ένα ρηχό τμήμα του πυθμένα της θάλασσας. Πίστευαν μάλιστα ότι το A68 θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο «νησί πάγου» στον κόσμο.

Κι όμως, η πραγματικότητα είναι ότι το Α68 πλέει πια με έναν συγκεκριμένο ρυθμό.

«Για ένα αντικείμενο που ζυγίζει περίπου ένα τρισεκατομμύριο τόνους, το A68 φαίνεται να είναι αρκετά ευκίνητο», λέει ο καθηγητής Άντριαν Λάκμαν, μιλώντας στο BBC.

«Μετά από ένα χρόνο που παρέμεινε κοντά στην πατρική παγοκρηπίδα, στα μέσα του 2018 το A68 πιάστηκε στο ωκεάνιο ρεύμα Γουέντελ, το οποίο προκάλεσε μια περιστροφή 270 μοίρες και το μετέφερε 250 χλμ βόρεια», όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Λάκμαν. Ο ίδιος παρακολουθεί πλέον καθημερινά την πλεύση του παγόβουνου, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφόρων Sentinel -1.

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες – ραντάρ που τους επιτρέπουν να καταγράφουν τα πάντα στην επιφάνεια της Γης ανεξαρτήτων καιρικών συνθηκών και της φωτεινότητας.

Ως επικρατέστερο σενάριο για την τύχη του, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα καταλήξει στη νήσο Νότια Γεωργία, η οποία χαρακτηρίζεται και ως “νεκροταφείο παγόβουνων”.

Τα περισσότερο παγόβουνα στη Θάλασσα Γουέντελ, παρασύρονται από συγκεκριμένα ρεύματα τα οποία τελικά τα οδηγούν προς τον Νότιο Ατλαντικό σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «το μονοπάτι των παγόβουνων».

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το παγόβουνο εκτιμάται πως θα καταλήξει στην ρηχή υφαλοκρηπίδα της νήσου, που όπως προαναφέρθηκε αποκαλείται και «νεκροταφείο παγόβουνων».

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες παρακολουθούν πολύ στενά το φαινόμενο, αφού δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν αυτό θα συμβεί τελικά και πότε.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα