Κομισιόν: Μέσα σε τρεις ώρες ήταν διαθέσιμο το απορρυπαντικό σκάφος για το Σαρωνικό

Στιγμιότυπο απο την απορρυπανση στη παραλια της Γλυφαδας την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο απο την απορρυπανση στη παραλια της Γλυφαδας την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Βελγίου) της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα προς την EMSA, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων

«Το αίτημα των ελληνικών Αρχών έφτασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων μεσάνυχτα της 12ης προς 13 Σεπτεμβρίου, ώρα Βελγίου», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου Κάρλος Μ. Γκορδεχουέλα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Περίπου 3 ώρες αργότερα, ο EMSA μίσθωσε ένα απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9.30 π.μ. ώρα Βελγίου λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης».

Στην ερώτηση για το πόσα πλοία της EMSA ήταν διαθέσιμα την στιγμή που οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν αίτημα βοήθειας, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και παρέπεμψε στην EMSA. «Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι ανάγκες των ελληνικών αρχών ικανοποιήθηκαν», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κίνδυνοι για την υγεία και τη διατροφή από τη ρύπανση στο Σαρωνικό

SHARE: