Κώστας Μπακογιάννης: Σήμερα τα νερά του Ασωπού μας ενώνουν

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Π.τ.Δ,  ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ(ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΣΟΠΟΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 
Με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός-Από την ιδέα στην πράξη» πραγματοποιούνται εφέτος οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στο Σχηματάρι.
Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου,περιλαμβάνουν ένα σύνολο περιβαλλοντικών δράσεων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Π.τ.Δ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ(ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΣΟΠΟΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός-Από την ιδέα στην πράξη» πραγματοποιούνται εφέτος οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στο Σχηματάρι. Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου,περιλαμβάνουν ένα σύνολο περιβαλλοντικών δράσεων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας EUROKINISSI

Τις δράσεις και τους άξονες αναμόρφωσης του Ασωπού και ολόκληρης της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, ανέπτυξε σε σχετική εκδήλωση ο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι η εκδήλωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην τελετή τον Εξοχότατο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο, μίλησε για την προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης.

«Τα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν, σήμερα μας ενώνουν», είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους βασίζεται η προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασωπού και ολόκληρης της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Μάλιστα όπως σημείωσε “πριν από δύο χρόνια πήραμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε. Να δουλέψουμε όλοι μαζί. 

Χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το Κράτος. Από κάτω προς τα πάνω. Με πίστη στις δικές μας δυνάμεις. Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι. Αυτοδιοίκηση, βιομηχανίες και ολόκληρη η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας.  Και όταν σηκωθήκαμε, μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο και μια μακρά, επίμονη και επίπονη, διαβούλευση, δώσαμε τα χέρια πάνω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο σε τρεις άξονες: πρώτος και κυριότερος η δημόσια υγεία, δεύτερος το περιβάλλον, η εξυγίανση και απορρύπανση ενός δηλητηριασμένου για χρόνια τόπου, τρίτος η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” και συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας: "Τρέξαμε. Δεν επιτρέψαμε να χαθεί χρόνος. Και όπου μπορούσαμε υποκαταστήσαμε και συμπληρώσαμε το κράτος.Θεσπίσαμε παρατηρητήρια υγείας και περιβάλλοντος, δρομολογήσαμε την οριοθέτηση του ποταμού και τον εντοπισμό, επιτέλους, της εστίας της υπάρχουσας ρύπανσης, μελετήσαμε και οριοθετήσαμε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης και ανάπτυξης, με όλες τις αναγκαίες υποδομές όπως ο βιολογικός καθαρισμός, τα δίκτυα και η χωροταξική και πολεοδομική του οργάνωση (ήδη προχθές καταθέσαμε τη μελέτη οριοθέτησης της άτυπης και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης, κάνοντας το καθοριστικό πρώτο βήμα για το βιομηχανικό πάρκο). Σχεδιάσαμε την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για να παρέμβουμε στην ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.   Ένα πλήρες, δηλαδή, σχέδιο δράσης".

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη “ο Ασωπός και το πρόβλημα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ρύπανσης της χώρας, που φέρει το όνομά του, βγαίνει και επισήμως από την αφάνεια και την κουκούλα της απραξίας. Αναδεικνύεται και πολεμιέται” ενώ για τους τους στόχους επεσήμανε:  “Υπάρχει για πρώτη ίσως φορά  σχέδιο.  Συγκεκριμένο, συνολικό. Συνεκτικό, μελετημένο και στιβαρό. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν ξεκλειδώσει. Είμαστε όλοι μαζί, και έχουμε ισχυρούς συμπαραστάτες. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Και έχουμε πολύ δουλειά. Χρειάζεται χρόνος.

Θέλει αντοχές, επιμονή, αφοσίωση και πίστη. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να διατηρήσουμε πάση θυσία την ενότητα που με κόπο πετύχαμε. Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ ειδικά στους παριστάμενους Υπουργούς και Βουλευτές, αδιακρίτως, όλων των κομμάτων.

Είναι και δική σας ευθύνη η ενότητα αυτή. Υιοθετήστε την”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρεμβάσεις για τον Ασωπό ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος

SHARE:

24Media Network