Μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ, οι νέες επενδύσεις των εγχώριων ομίλων στο πλαίσιο του Green Deal

Μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ, οι νέες επενδύσεις των εγχώριων ομίλων στο πλαίσιο του Green Deal

 Η στροφή στις πράσινες επενδύσεις και η ένταξη πράσινων στόχων στους στρατηγικούς σχεδιασμούς, καθορίζει πλέον τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως του κλάδου της ενέργειας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών ή ακόμη και μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Green Deal), που ακολουθείται από διευκολύνσεις στον τομέα των χρηματοδοτήσεων αποτελεί καταλύτη για τις επενδυτικές επιλογές παραδοσιακών αλλά και νέων εταιρειών, που βλέπουν στην πράσινη ανάπτυξη ένα νέο πεδίο δραστηριοποίησης.

Άλλωστε η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν αποσκοπεί μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά πλέον καθίσταται μονόδρομος με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές θέτουν ως προϋπόθεση για να επενδύσουν σε μια εταιρεία, αυτή να έχει θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Μάλιστα η περίοδος της πανδημίας όχι μόνο δεν επιβράδυνε αλλά αντίθετα επιτάχυνε την πράσινη στροφή των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΕΛΠΕ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφορά στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, που έχουν θέσει ως στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό τους από έναν όμιλο που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη δραστηριότητα της διύλισης, σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο με δραστηριότητες σε όλο το ενεργειακό φάσμα και με πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση κατά 50% του ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030 με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από περιβαλλοντικές βελτιώσεις στη δραστηριότητα της διύλισης, τη χρήση καθαρότερων καυσίμων, τη χρήση ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και από την επένδυση σε τεχνολογίες μπλε και πράσινου υδρογόνου. Το επενδυτικό πλάνο των 3,5 – 4 δισ. περιλαμβάνει επενδύσεις στον τομέα της πράσινης διύλισης, τα πράσινα καύσιμα όπως υδρογόνο και βιοκαύσιμα, την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς και την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο.

Μυτιληναίος

Στόχος της Mytilineos είναι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού: μέχρι το 2030 θα έχει μειώσει τις εκπομπές της πάνω από 75% ενώ το 2050 θα έχει επιτύχει μηδενικές εκπομπές, όπως ανακοίνωσε στις αρχές του έτους η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο του ESG Summit που διοργανώθηκε. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα είναι υπόλογη ενώπιον της κοινωνίας αλλά και των μετόχων της για την επίτευξη των στόχων, με τον τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης να είναι εκείνος που θα επιτύχει πρώτος μείωση των εκπομπών του. Αλλά και στον τομέα της μεταλλουργίας έχει γίνει σημαντική πρόοδος και μέχρι το 2030 η Mytilineos θα πρωτοπορήσει παράγοντας πράσινο αλουμίνιο. Στον τομέα της ενέργειας μέσω της ανάπτυξης του σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου αναμένεται την επόμενη τριετία να υπάρχει πλήρης ισορροπία μεταξύ συμβατικών και πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 2GW μονάδων αερίου και 2GW ΑΠΕ.

ΔΕΗ

Το φιλόδοξο πλάνο της απολιγνιτοποίησης και της εντατικοποίησης των επενδύσεων στις ΑΠΕ βρίσκεται αποτελεί την καρδιά του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, η οποία από έναν από τους πλέον ρυπογόνους ηλεκτροπαραγωγούς στην Ευρώπη, φιλοδοξεί να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη ενέργεια. Μάλιστα η ΔΕΗ έχει ήδη αξιοποιήσει την πράσινη στροφή της εκδίδοντας δύο πράσινα ομόλογα και αντλώντας συνολικά 1,27 δισ. ευρώ με ανταγωνιστικό επιτόκιο που έφτασε έως και το 3,375%. Τα πράσινα ομόλογα της ΔΕΗ συνδέονται με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης προχωρά κανονικά καθώς έχει ήδη αποσυρθεί καθαρή ισχύς 1,1 GW το 2020 και το 2021, ενώ ακόμη έχει προγραμματιστεί η απόσυρση για ακόμη 0,24GW εντός του έτους. Παράλληλα στον κλάδο των ΑΠΕ αναμένεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων καθώς ωριμάζουν τα πρότζεκτ. Η ΔΕΗ διαθέτει, το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και έχει εξασφαλιστεί η υλοποίηση σχεδόν του 1GW από το στόχο του 1,5GW μέχρι το 2023. Παράλληλα προχωρούν τα πρότζεκτ για ακόμη 600MW φωτοβολταϊκών και πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ αναπτύσσονται έργα αποθήκευσης για χωρητικότητα 1GWμε δυνατότητα αποθήκευσης έως 3GW.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τον Οκτώβριο του 2019 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν η εταιρεία που εξέδωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative, που σημαίνει ότι τα έσοδα της έκδοσης διατέθηκαν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει στην επόμενη 5ετία να φτάσει τα 3000MW ισχύος. Στα αιολικά όπου η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά και ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατασκευάζονται 400 MW και ωριμάζουν ακόμη 63 έργα. Στα φωτοβολταϊκά από ένα χαρτοφυλάκιο 1,7GW, το 1,1GW έχει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζεται η ωρίμανσή του.

Στην αποθήκευση ενέργειας εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες με την εταιρεία να διαθέτει 2000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και σε αντλησιοταμίευση μια τεχνολογία με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας. Επιπρόσθετα η εταιρεία από κοινού με την εταιρεία Ocean Winds σχεδιάζει την ανάπτυξη πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων 1,5GW, αναμένοντας την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

ΜΟΗ

Ο έτερος διυλιστηριακός όμιλος της χώρας, η Motor Oil Hellas υλοποιεί στροφή στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, κυρίως μέσω εξαγορών. Πρόσφατα η ΜΟΗ απέκτησε από εταιρείες συμφερόντων της Fortress χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων σε λειτουργία συνολικής ισχύος 220MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή ισχύος 20MW. Παράλληλα οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο αδειών υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650MW, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να αποτιμάται στα 123,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η απόκτηση των πάρκων από τη ΜΟΗ έγινε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η πρώτη εξαγορά της ΜΟΗ στον κλάδο των ΑΠΕ έγινε τον Οκτώβριο του 2019 όταν αποκτήθηκε το 85% της ΣΤΕΦΑΝΕΡ Ενεργειακή με χαρτοφυλάκιο αιολικών ισχύος 10MW. Ακολούθησε το Φεβρουάριο του 2020 η εξαγορά εν λειτουργία φωτοβολταϊκών ισχύος 47MW σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα από τη Mytilineos. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο εξαγορές αιολικών σε Κεντρική και Β. Ελλάδα ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ο όμιλος συμμετείχε στην ίδρυση της WIRED RES αποκτώντας το 75% εταιρείας που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου 24MW στη Βοιωτία.

Στόχος της ΜΟΗ είναι μέχρι τα τέλη του 2022 να διαθέτει σε λειτουργία συνολικά 364MW πράσινης ενέργειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα