Μίκρυναν οι ΗΠΑ: Νησί εξαφανίστηκε (κυριολεκτικά) από τυφώνα

Το Ιστ Άιλαντ μετά το πέρασμα του τυφώνα
Το Ιστ Άιλαντ μετά το πέρασμα του τυφώνα US FISH & WILDLIFE SERVICE

Το νησί βρισκόταν στη θέση του εδώ και 1.000-2.000 χρόνια. Αυτό μέχρι πριν λίγες μέρες όταν το πέρασμα ενός ισχυρού τυφώνα το έσβησε από τον χάρτη.

Μικρότερες κατά μερικά στρέμματα γης είναι πλέον οι ΗΠΑ, καθώς ένα νησί στη Χαβάη σβήστηκε κυριολεκτικά από τον χάρτη από το πέρασμα ενός ισχυρού τυφώνα.

Το Ιστ Άιλαντ, ένα απομακρυσμένο νησί από χαλίκια και άμμο που βρισκόταν στην κορυφή ενός κοραλλιογενούς υφάλου, εξαφανίστηκε μετά το πέρασμα του τυφώνα Walaka, ο οποίος έπληξε την Χαβάη στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την εξαφάνιση του νησιού των 11 στρεμμάτων, αφότου συνέκριναν δορυφορικές εικόνες της περιοχής, η οποία είναι προστατευόμενη.

"Το νησί ήταν μάλλον 1.000-2000 ετών και ήταν εκεί τον Ιούλιο, οπότε η εξαφάνιση του τώρα είναι ατυχία", δήλωσε ο Τσιπ Φλέτσερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χαβάης. Ο Φλέτσερ μαζί με συναδέλφους του ερευνούσαν την περιοχή του Ιστ Άιλαντ με τη βοήθεια βίντεο και τη λήψη άμμου και κοραλλιών για να βρουν την ηλικία του νησιού και να εκτιμήσουν τις μελλοντικές προοπτικές του με βάση την κλιματική αλλαγή.

Θέλαμε να παρακολουθήσουμε το νησί και είμαστε απογοητευμένοι που χάθηκε αλλά μάθαμε ότι αυτά τα νησιά είναι πολύ πιο εκτεθειμένα απ' ό,τι πιστεύαμε. Εκτιμούσα ότι το νησί θα υπήρχε για μια δεκαετία ακόμα ή και περισσότερο. Η απώλεια είναι τεράστιο χτύπημα", επεσήμανε.

Το Ιστ Άιλαντ μετά το πέρασμα του τυφώνα
Το Ιστ Άιλαντ μετά το πέρασμα του τυφώνα US FISH & WILDLIFE SERVICE

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι στο εθνικό θαλάσσιο μνημείο Papahānaumokuākea, το οποίο έγινε το μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την επέκτασή του που έγινε υπό την προεδρία του Ομπάμα, το 2016.

Το Ιστ Άιλαντ είχε μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων και πλάτους 122 μέτρων. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μιας περιοχής ατόλων στην δυτική άκρη του αρχιπελάγους της Χαβάης. Μέχρι το 1952 φιλοξενούσε σταθμό ραντάρ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί είχε σημαντικό ρόλο για την άγρια φύση, καθώς φιλοξενούσε την εξαιρετικά απειλούμενη φώκια μονάχους της Χαβάης, ένα είδος που αριθμεί μόλις 1.400 θηλαστικά. Στο νησί διέμεναν ακόμη πράσινες θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης είναι απειλούμενο είδος, και θαλάσσια πτηνά.

Πηγή: 

Guardian

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network