Νεκρό εντοπίστηκε δελφίνι, που κατάπιε πλαστικό στη Σάμο

Νεκρό εντοπίστηκε δελφίνι, που κατάπιε πλαστικό στη Σάμο

Το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε νεκρό δελφίνι από πλαστικό που βρέθηκε σφηνωμένο στον οισοφάγο του

Ένα ρινοδέλφινο εντοπίστηκε νεκρό σε απόκρημνη περιοχή της νότιας Σάμου. Το θηλαστικό έχασε τη ζωή του από ασφυξία που προκλήθηκε από κομμάτι πλαστικού, μήκους σχεδόν ενός μέτρου, το οποίο βρέθηκε σφηνωμένο στον οισοφάγο του

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", υποστηρίζουν πως, επρόκειτο για ένα ενήλικο αρσενικό ρινοδέλφινο, μήκους τριών μέτρων που κατάπιε το κομμάτι πλαστικού, με αποτέλεσμα να πεθάνει τελικά από ασφυξία.

Το Ινστιτούτο στη σχετική ανακοίνωσή του τονίζει πως "δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί παρόμοιοι θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, οι οποίοι, επίσης, οφείλονταν σε ασφυξία από κατάποση πλαστικών απορριμμάτων".

Παράλληλα, επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές του "Αρχιπελάγους", το γεγονός ότι ενώ επρόκειτο για ένα ενήλικο, έμπειρο ζώο, το οποίο διακρίνεται για την ευφυΐα και την καλή όρασή του κάτω από το νερό, για κάποιο λόγο δεν κατάφερε να ξεχωρίσει το πλαστικό κομμάτι από την τροφή του.

Το "Αρχιπέλαγος" έχει τονίσει πολλές φορές τους κινδύνους που δημιουργούνται για τα οικοσυστήματα των θαλασσών μας και για τα σπάνια είδη που επιβιώνουν σε αυτά, από την ασυνείδητη ρίψη σκουπιδιών και πλαστικών. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις του για την αντιμετώπιση της απειλής των πλαστικών, διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης και των καταστροφικών συνεπειών της.

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει:"Εάν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, απαιτείται άμεσα η λήψη δραστικών μέτρων και η υλοποίηση δράσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν τη σωστή διαχείριση και τον περιορισμό της χρήσης αυτού του τόσο κοινού, αλλά τόσο επικίνδυνου υλικού".

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: "Αρχιπέλαγος")

SHARE:

24Media Network