Οι καθαρότερες θάλασσες της Ε.Ε στη Κύπρο

Οι καθαρότερες θάλασσες της Ε.Ε στη Κύπρο

Διαβάστε τι αναφέρει σε δελτίο τύπου της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θάλασσες στην Κύπρο (Vid)

Για "Καλά νέα για όσους προγραμματίζουν διακοπές σε παραλία στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι" κάνει λόγο σε δελτίο Τύπου της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει, το "ποσοστό 92,1% των υδάτων κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν πλέον τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων που προβλέπονται από την οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης".

Μάλιστα η Κύπρος μαζί με τη Μάλτα και την Ελλάδα εμφανίζονται ως οι χώρες με τα πιο καθαρά νερά αφού και στις τρεις χώρες ποσοστό πάνω από το 90% των τόπων κολύμβησης ανταποκρίνονταν στις πλέον αυστηρές ενδεικτικές τιμές ενώ και οι υπόλοιπες περιοχές συμμορφώνονταν με τις υποχρεωτικές τιμές.

Όπως αναφέρεται αυτό ισχύει για τη λίμνη Serpentine στο Λονδίνο, όπου θα φιλοξενηθούν διάφορα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του ανοικτού μαραθώνιου κολύμβησης και της κολύμβησης στο πλαίσιο του τριάθλου.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία περιγράφεται η ποιότητα των υδάτων σε πάνω από 22.000 τόπους κολύμβησης σε παραλίες, ποταμούς και λίμνες ανά την Ευρώπη το παρελθόν έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση ποσοστό 77,1% των τόπων είχαν εξαιρετική ποιότητα, δηλαδή συμμορφώνονταν με τις πλέον αυστηρές ενδεικτικές τιμές, βελτίωση κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι των στοιχείων του παρελθόντος έτους ενώ περίπου το 93,1% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως «ικανοποιητικά» ή συμμορφώνονταν με τις λιγότερο αυστηρές υποχρεωτικές τιμές – αύξηση κατά 1%.

Η Κύπρος, η Κροατία, η Μάλτα και η Ελλάδα είχαν εξαίρετες εκθέσεις σχετικά με τους τόπους υδάτων κολύμβησης των χωρών, όπου σε όλες ποσοστό πάνω από το 90% των τόπων κολύμβησης ανταποκρίνονταν στις πλέον αυστηρές ενδεικτικές τιμές (εξαιρετική ποιότητα) και οι υπόλοιπες περιοχές συμμορφώνονταν με τις υποχρεωτικές τιμές.

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι Κάτω Χώρες, η Βουλγαρία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο εμφάνιζαν σχετικά χαμηλά ποσοστά τόπων που πληρούσαν τις αυστηρές ενδεικτικές τιμές, ιδίως όσον αφορά τα εσωτερικά ύδατα.

Σημειώνεται ότι η συνολική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ βελτιώθηκε θεαματικά από το 1990 και μετά. Ο αριθμός των παράκτιων υδάτων κολύμβησης που δεν ανταποκρίνονται στις διατάξεις της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης υποχώρησε από 9,2% του συνόλου των τόπων το 1990 σε ποσοστό 1,5% το 2011. Ο αριθμός των περιοχών κολύμβησης στα εσωτερικά ύδατα που δεν πληρούν τις υποχρεωτικές τιμές μειώθηκε από ποσοστό 11,9% το 1990 σε 2,4% το 2011, το οποίο συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα μέχρι σήμερα ποσοστά.

Πηγή: 24h.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι παραλίες της Κύπρου

SHARE:

24Media Network