Πόσο άλλαξε το κλίμα στη γειτονιά σας από τη μέρα που γεννηθήκατε μέχρι σήμερα

Πόσο άλλαξε το κλίμα στη γειτονιά σας από τη μέρα που γεννηθήκατε μέχρι σήμερα
Κάθε χρόνο οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται, με την υπερθέρμανση να καθίσταται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας pixabay.com

Διαδικτυακή εφαρμογή των NY Times δείχνει το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη από το 1920 μέχρι σήμερα. Βάλτε ημερομηνία γέννησης και την πόλη που ζείτε και δείτε πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν.

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των σοβαρών επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον είναι θεωρητικά γνωστό σε όλους. Μια πρωτοποριακή διαδραστική εφαρμογή ωστόσο που δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times στοχεύει να δείξει στην πράξη πόσο έχουν αλλάξει (και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται) οι θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή του πλανήτη και να ευαισθητοποιήσει τον καθένα από εμάς να δράσει – στον βαθμό που μπορεί – και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην εντυπωσιακή πλατφόρμα, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε πατώντας ΕΔΩ της αμερικανικής εφημερίδας, καλείστε να συμπληρώσετε το έτος γέννησής σας και την πόλη, όπου διαμένετε. Στη συνέχεια παρουσιάζονται πολύ γρήγορα όλα τα δεδομένα για τη θερμοκρασία της περιοχής, από όταν γεννηθήκατε μέχρι σήμερα. Παράλληλα γίνεται μια πρόβλεψη για το πού θα έχει φτάσει ο υδράργυρος όταν θα είστε πια… υπερήλικας.

Ειδικότερα, στο πρώτο διάγραμμα που εμφανίζεται αποτυπώνεται πόσες φορές τον χρόνο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου τη χρονιά που γεννηθήκατε. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα άλλο διάγραμμα, που φανερώνει τα ίδια στατιστικά για το 2017, για να ακολουθήσει το τρίτο και πιο ενδιαφέρον διάγραμμα, το οποίο παρουσιάζει τις καυτές ημέρες που προβλέπεται να έχει η πόλη που διαμένετε, όταν θα φτάσετε στην ηλικία των 80.

Παράδειγμα: Ένας 20χρονος που γεννήθηκε στην Αθήνα, την πρώτο χρόνο της ζωής του έζησε 16 ημέρες που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα, ο αριθμός των ζεστών ημερών είναι 26.73% πιο πάνω, δηλαδή σε απόσταση 20ετίας:

Μετά το 2070, όταν συμπληρώσει τα 80, ο ίδιος άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τη ζέστη για περισσότερες από 50 μέρες τον χρόνο.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που διεξήγαγε το Εργαστήριο Κλιματικής Επιρροής (Climate Impact Lab) για την αμερικανική εφημερίδα, στην Αθήνα θα είναι αισθητή η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμα και αν ληφθούν διεθνείς δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί να αυξηθούν οι ημέρες του χρόνου που η θερμοκρασία “χτυπά” πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα το 1960 η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς Κελσίου περίπου 16 ημέρες τον χρόνο, ωστόσο μέχρι το 2100 εκτιμάται οι θερμοκρασίες αυτές να επικρατούν από 43 μέχρι 83(!) ημέρες τον χρόνο.

Παράδειγμα δεύτερο: Κάποιος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 το αναμενόμενο ήταν μόλις 8 μέρες με θερμοκρασία να φθάνει ή και να υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το 2017 ο ίδιος άνθρωπος στην Αθήνα ζει τουλάχιστον 26 μέρες με 32 ή και παραπάνω βαθμούς. Το 2054 που θα είναι 80 ετών θα βιώσει περίπου 44 μέρες με θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών.

Η επικεφαλής σε ινστιτούτο της NASA για τις υποθέσεις των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη Σίνθια Ρόζενβαϊγκ αναφέρει σχετικά με την έρευνα: «Η αύξηση των καυτών ημερών παγκοσμίως έχουν άμεσες επικίνδυνες επιπτώσεις τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα συστήματα που χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε. Επηρεάζονται όλα: τα τρόφιμα, το νερό, οι πηγές ενέργειας, οι μεταφορές και τα οικοσυστήματα. Τόσο στις πόλεις, όσο και στην επαρχία. Όμως, οι πιο βλαβερές συνέπειες της αλλαγής αυτής είναι στην ανθρώπινη υγεία».

Επισκεφτείτε κι εσείς την πλατφόρμα και μάθετε πόσες “καυτές” μέρες είχε τη χρονιά που γεννηθήκατε, πόσες θα έχει τη χρονιά που διανύουμε, πόσες στα γεράματά σας και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα