Το πράσινο ινστιτούτο

Το πράσινο ινστιτούτο

Το νέο κτίριο του Αmerican Ηeart Ιnstitute της Λευκωσίας άνοιξε τις πύλες του κι αποτελεί, σύμφωνα με τη διεύθυνση του, "το πιο προηγμένο τεχνολογικά νοσοκομείο στην Ευρώπη και το πιο "πράσινο".

Από το σχεδιασμό μέχρι τη διακόσμηση του, το Αmerican Ηeart Ιnstitute (ΑΗΙ), είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η αίθουσα αναμονής του είναι ένας μεγάλος εσωτερικός κήπος με δέντρα και λουλούδια, ενώ για τους εξωτερικούς κήπους, έχουν επιλεγεί φυτά από την παραδοσιακή χλωρίδα της Κύπρου. Διαθέτοντας την πιο προηγμένη ιατρική τεχνολογία, οι ιδρυτές του νοσοκομείου, ευελπιστούν να φέρουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο και να προσελκύσουν ασθενείς και από το εξωτερικό.

Το νοσοκομείο καταλαμβάνει συνολική έκταση 10.000 τ.μ. και είναι δυναμικότητας 50 κλινών, με το 50% να είναι μονόκλινα, γεγονός που σύμφωνα με τον ένα εκ των δύο διευθυντών, δρ Μαρίνο Σωτηρίου, μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μολύνσεων. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες να παραμείνουν περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογίας τους και κατ' επέκταση επιδρά θετικά στην ανάρρωσή τους.

Καλύπτει τις ειδικότητες της καρδιολογίας, καρδιοχειρουργικής, γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής και νευρολογίας, ενώ μελλοντικά σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου αντιμετώπισης π.χ. των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το κόστος κατασκευής του έχει ξεπεράσει τα €50 εκατ. και στο όλο εγχείρημα συμμετείχαν στρατηγικοί επενδυτές από το εξωτερικό.

Όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, μετά την αποστείρωση έχουν τη δική τους ταυτότητα και η χρήση τους καταγράφεται ηλεκτρονικά, τα φάρμακα που χορηγούνται, οι εξετάσεις και γενικά κάθε δεδομένο που λαμβάνεται, καταγράφεται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Στα δωμάτια των ασθενών, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα πολύ καλό ξενοδοχείο. Στην προσωπική του οθόνη και μέσω WiFi ο ασθενής μπορεί να παρακολουθήσει τηλεόραση, να διαλέξει βίντεο, να μιλήσει στο Skype με τους φίλους του, ακόμη και να παραγγείλει το φαγητό της αρεσκείας του από το μενού του εστιατορίου.

Το κτήριο θερμαίνεται το χειμώνα και ζεσταίνεται το καλοκαίρι με γεωθερμική ενέργεια και στην οροφή του υπάρχουν θερμοσυσσωρευτές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, όλα τα υλικά είναι θερμομονωτικά και ηχομονωτικά. Μια άλλη καινοτομία είναι το ελικοδρόμιο που υπάρχει στην οροφή του για τη μεταφορά έκτακτων από άλλες πόλεις ή κοντινές περιοχές. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένας σκοπός ζωής, προσδοκούμε ότι θα εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας μας και θα προσελκύσουμε ασθενείς από το εξωτερικό», ανέφερε από την πλευρά του ο εκ των διευθυντών, δρ Χρίστος Χρίστου, επισημαίνοντας ότι ήδη το 30% των ασθενών είναι μη Κύπριοι.

SHARE:

24Media Network