Τα Χανιά λαμβάνουν μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας

Θαλάσσια Χελώνα
Θαλάσσια Χελώνα AP

Η θαλάσσια χελώνα Caretta - Caretta είναι ένα είδος που έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια και χρήζει προστασίας. Γι'αυτό, το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Χανίων ξεκινάει ελέγχους σε περιοχές όπου ζουν οι θαλάσσιες χελώνες.

Ελέγχους σε περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta» σε όλη την παράκτια ζώνη από την περιοχή του Σταλού έως και το Κολυμπάρι ξεκινά το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στόχος των ελέγχων όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που επιβάλλει η νομοθεσία, με τους παραβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta αποτελεί προστατευτέο είδος προτεραιότητας βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Για την διατήρηση του πληθυσμού της, η οποία έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας στις περιοχές ωοτοκίας της που σχετίζονται με την απλή χρήση του αιγιαλού.

Ειδικότερα για την περίοδο 1/5-30/9, που είναι η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και της εκκόλαψης των φωλιών, σε όλη την παραλιακή ζώνη από το Σταλό έως το Κολυμπάρι τίθενται σε εφαρμογή μέτρα όπως η αποφυγή ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το μάζεμα των ξαπλωστρών από την παραλία μετά την δύση του ηλίου και η μη κίνηση βαρέων οχημάτων».

Πηγή: 

ΑΠΕ_ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κρήτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νεκρές χελώνες Caretta - Caretta στο Κατάκολο Ηλείας

Ζάκυνθος: Πάνω από χίλιες φωλιές της Caretta - Caretta μετρήθηκαν το 2018

Καρέτα-καρέτα: Απειλείται ο γηραιότερος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών

SHARE: