Τι είναι ο παγκολίνος ή φολιδωτός μυρμηγκοφάγος που “έσπειρε” τον κοροναϊό

Τι είναι ο παγκολίνος ή φολιδωτός μυρμηγκοφάγος που “έσπειρε” τον κοροναϊό
Ο παγκολίνος ένα θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών shutterstock

Μοιάζει με κουκουνάρι με πόδια κι ενδημεί στην Ασία και την Αφρική. Ειναι το μοναδικό θηλαστικό με φολίδες στον πλανήτη και βρίσκεται στο στόχαστρο λαθροκηνυγών..

Οι φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι γνωστοί και ως pangolin (παγκολίνοι) θηρεύονται μέχρι εξαφάνισης λόγω της τεράστιας ζήτησης για το κρέας, αλλά και για τις φολίδες τους.

Οι μυρμηγκοφάγοι αυτοί μοιάζουν με κουκουνάρια με πόδια και ενδημούν στην Ασία και την Αφρική. Ωστόσο, στο Βιετνάμ και την Κίνα τα οκτώ ενδημικά είδη pangolin έχουν χαρακτηριστεί ως είδη υπό εξαφάνιση λόγω του ανελέητου κυνηγιού τους.

Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια που το εμπόριο λαθραίων θηραμάτων ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία έχει εκτοξευτεί.

Το φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι το μοναδικό θηλαστικό με φολίδες στον πλανήτη. Οι φολίδες λειτουργούν ως ασπίδα και η κολλώδης, μακρυά γλώσσα του ως όπλο για να συλλαμβάνει την τροφή του που αποτελείται από έντομα.

Το σπάνιο χαρακτηριστικό του συντελεί στη λήψη περισσότερων μέτρων για την προστασία του, αλλά το βάζει και στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών, αφού οι φολίδες χρησιμοποιούνται ως συστατικό στην κινέζικη ιατρική.

Την τελευταία δεκαετία έχουν εξολοθρευτεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φολιδωτοί μηρμηγκοφάγοι με αποτέλεσμα το θαυμαστό ζώο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη θλιβερή λίστα των ειδών που γίνονται αντικείμενο παράνομου εμπορίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα