Είναι μύθος ότι ξεκίνησε η Επανάσταση την 25η Μαρτίου;

Διαβάζεται σε 2'
Είναι μύθος ότι ξεκίνησε η Επανάσταση την 25η Μαρτίου;
Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Eurokinissi

Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης συζητά με τον Σταύρο Διοσκουρίδη για τις αλήθειες και τους μύθους της επανάστασης του 1821.

Ότι μιλάμε ελληνικά σε αυτό το podcast οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Επανάσταση του 1821.

202 χρόνια μετά συνεχίζουμε ν’ αναζητούμε τις αλήθειες και τους μύθους που στο τέλος συγκρότησαν το ελληνικό κράτος. Ένας από αυτούς αφορά και την ημερομηνία της επανάστασης.

Γιατί γιορτάζουμε, όμως, στις 25 Μαρτίου την εθνική μας ανεξαρτησία;

Ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, έχει τις απαντήσεις.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Να σας πω την αλήθεια, έχει πιο πολλές αλήθειες του 21 από μύθους. Οι μύθοι πάντα πλέκονται γύρω από οποιοδήποτε θέμα ιστορικό, αλλά στην περίπτωση αυτή να σας πω οι αλήθειες είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Και μια από αυτές είναι η αξιοκρατία που επικρατούσε την εποχή εκείνη, δηλαδή όταν ξέσπασε η επανάσταση. Εννοώ ότι οι ικανότεροι άνθρωποι προβλήθηκαν και μπήκαν μπροστά. Δηλαδή ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης δεν ήταν συνηθισμένοι πολεμιστές και ναύτες.

Η πραγματική αρχή της επανάστασης είναι στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εκστρατεύει και καταφέρνει τέλος πάντων αυτά που κατάφερε, όχι πολλά.

Το έθνος έρχεται σταδιακά. Η Εκκλησία είναι το παν. Η Εκκλησία εξηγεί και την ελληνική γλώσσα, τη διάδοση και την εδραίωση της εθνικής γλώσσας.

Είμαστε πολύ πιο κοντά στους Έλληνες της επανάστασης από ότι στους Έλληνες της αρχαιότητας.

Είναι πολλά που δεν ήταν απολύτως πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι το κυριότερο μέρος των μύθων του 21 τριγυρίζει τους κλέφτες και αρματολούς.

Το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος που θέλει τους Έλληνες να αγαπούν τόσο πολύ την εκπαίδευση, ώστε να πηγαίνουν στο σχολειό, να μαθαίνουν γράμματα υπό υπό αίρεση και υπό κυνηγητό.”

Explainer Podcasts

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify, Apple & Google podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα