Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στην “Καταφύγια” όπου είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των κατακτητών.
Η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στο βιβλίο "Η Μαύρη Βίβλος του 1821", ήρθε από τον μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο. Τι απαντά η σειρά βιβλίων Lux Orbis.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσιάζει έκθεση εικαστικών με τη μορφή "γραμματοσήμων" στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου, για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.
Η διασκευή του Θανάση Τριαρίδη, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, και η συμβολή όλων των συντελεστών οπισθογραφούν μια παράσταση που ανατέμνει αριστοτεχνικά την Ελλάδα του '21 (και του 2021).
Τρία άγνωστα βιβλία που γνώρισαν τις πιο σκληρές "διώξεις". Τα δύο κάηκαν στην αυλή του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με εντολή του Γρηγορίου Ε΄, ενώ το τρίτο σχεδόν εξαφανίστηκε από προσώπου γης.
Η ατομική έκθεση του ζωγράφου Κώστα Σπυρόπουλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αναδεικνύει τους ανώνυμους ήρωες του σήμερα, συνομιλώντας με τα 200 χρόνια από το 1821.
Έξι σήραγγες του άξονα που ξεκινά από την Κόρινθο και μέσω Τρίπολης φτάνει σε Σπάρτη και Καλαμάτα θα φέρουν πλέον ονόματα ηρώων της Επανάστασης του 1821.
Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής γράφει στο NEWS 24/7 για τις ελληνοτοτρκικές σχέσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων απο την Ελληνική Επανάσταση.
"Η πολιορκία της Κορίνθου" του Ροσίνι στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, για πρώτη φορά στα γαλλικά και με ταυτόχρονη δημιουργία επί σκηνής από επτά ζωγράφους.
Ο ιστορικός Κώστας Κατσάπης φωτίζει άγνωστες πτυχές της σύγχρονής μας ιστορίας, που συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο που δέχθηκαν οι Έλληνες Διαφωτιστές.
"Η Εθνεγερσία των Ελλήνων του 1821 συνεισφέρει πολλά στο πεδίο της τόνωσης του Διαλόγου των Πολιτισμών", τονίζει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Θηβών και Λειβαδειάς
Το Μουσείο Μπενάκη συνδιοργανώνει με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank μια μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
Η έκθεση περιλαμβάνει αφηγηματικές ενότητες από το graphic novel "21: Η μάχη της πλατείας", πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι, καθώς και ντοκιμαντέρ.
Όταν σου αποκαλύπτει ότι το πρώτο τραγούδι που έμαθε να παίζει στα 12 του στην κιθάρα ήταν το "Συγνώμη κύριε ποιος είστε;" της Κατερίνας Στανίση, ξέρεις ότι η κουβέντα μαζί του θα έχει πολύ ζουμί. Συγγνώμη κύριε Σπύρο Γραμμένε, ποιος είστε;
Στο άκουσμα της φράσης «βαλκανική διάσταση της ελληνικής επανάστασης», έρχεται στους περισσότερους Έλληνες συνειρμικά στον νου ο Ρήγας και η παμβαλκανική του επαναστατική ιδέα.
Ο γαλλικός οίκος παρουσίασε το υπερθέαμα Dior celebrates Greece, αφιερωμένο στην Ελλάδα, με τα βλέμματα όλου του κόσμου της μόδας να στρέφονται στην Αθήνα. Φωτογραφίες των καλεσμένων που δεν ξεπέρασαν τους 400.
Ο γενικός χειρουργός και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την έρευνά του στην Ιστορία, Γιάννης Μπίρης, μιλάει στο News 24/7 για τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Επανάστασης, τους μύθους, τον ρόλο της Εκκλησίας, τις μάχες και τους ήρωες.
Με αφορμή τις δυο sold-out παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στις οποίες υπογράφει την μουσική, ο Γιώργος Κουμεντάκης διατύπωσε τις σκέψεις του για μια σειρά ζητήματα –από πολύ προσωπικά, έως τέρμα εθνικά.
Ο ακαδημαϊκός, ιστορικός και συγγραφέας τονίζει ότι ούτε ο πολιτισμός, ούτε η γλώσσα μας μπορούν να αποτελούν λόγους για να κομπάζουμε ότι είμαστε δήθεν ανώτερη φυλή.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ανέτρεξε στις πλούσιες συλλογές της και έστησε μια ωραία έκθεση, με ένα άγνωστο στους περισσοτέρους θέμα: τον αμερικανικό φιλελληνισμό.
Η «Επανάστασις» ή το Κίνημα στο Γουδί το 1909 σημασιοδοτεί για τους περισσότερους μελετητές – σύγχρονους με την εποχή και μεταγενέστερους- το νόμιμο και ενδεδειγμένο σημείο εκκίνησης του ελληνικού εικοστού αιώνα.
Ελάχιστοι έχουν καταφέρει φέτος να θέσουν ανοιχτά, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, τα μεγάλα ουσιώδη ζητήματα του Αγώνα. Μιλήσαμε με τους συντελεστές της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ "Γιατί 21; 12 ερωτήματα", Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρο Τζανετάκο για το πώς είναι η Ιστορία πίσω από τους εθνικούς μας μύθους.
Ένα νέο βιβλίο που εξετάζει την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης από τη σκοπιά της οθωμανικής εξουσίας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ (1788-1851) είχε λάβει καλή μόρφωση, αναμίχθηκε σε μυστικές εταιρείες και κινήθηκε με μετριοπάθεια κατά την προετοιμασία της Επανάστασης. Συνεργάστηκε με τον Καποδίστρια, αλλά μετά τη δολοφονία του αποσύρθηκε στη Μόσχα, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του.
Κρατούν ζωντανές τις λαογραφικές παραδόσεις της Ελλάδας με αγάπη και μεράκι. Η Σχολή Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκας και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου είδαν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια ευκαιρία να δημιουργήσουν με έμπνευση από το υπερήφανο παρελθόν, τεκμήρια για το μέλλον.