Εκλογές 1977: Η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές 1977: Η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται

Η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης, Ρούλα Νέζη και ο εκλογικός αναλυτής και Αναπληρωτής Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Κωνσταντινίδης, μιλούν για τις “εκλογές της μετάβασης”. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι νέες κομματικές ταυτίσεις.

Η κα Ρούλα Νέζη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Surrey και ο κ Γιάννης Κωνσταντινίδης, εκλογικός αναλυτής και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλάνε για τις μεταβατικές εκλογές του 1977.

Την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη ΝΔ, την Ένωση Κέντρου, το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ και την Ενωμένη Αριστερά. Ποιος ήταν ο ρόλος των μεγάλων πρωταγωνιστών; Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Γεώργιος Μαύρος, Χαρίλαος Φλωράκης, Ηλίας Ηλίου.

Μια εκλογική αναμέτρηση όπου χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, καθώς αρχίζουν να συγκρατούνται οι νέες κομματικές ταυτίσεις της Μεταπολίτευσης.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1977

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βουλή το 1977 ASSOCIATED PRESS

Οι βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Καραμανλή. Την αναμέτρηση κέρδισε η Νέα Δημοκρατία(171 έδρες), που ήταν κυβερνών κόμμα, παρότι παρουσίασε μείωση στις ψήφους, κυρίως λόγω του φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη του πρώην Πρωθυπουργού Στέφανου Στεφανόπουλου και του Σπύρου Θεοτόκη. Αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ με 93 έδρες και ακολούθησε η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (16 έδρες), το ΚΚΕ (11 έδρες), η Εθνική Παράταξη (5 έδρες), Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων (2 έδρες), Κόμμα Νεοφιλελευθέρων (2 έδρες).

Στις εκλογές αυτές εμφανίσθηκαν οι μετέχοντες στις λεγόμενες κυβερνήσεις της Αποστασίας του 1965, όπως ο Στεφανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν. 626/1977 που είχε ψηφίσει η Βουλή λίγο πριν τις εκλογές.

 

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα