Εκλογές 2009: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, λίγο πριν αλλάξουν όλα

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές 2009: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, λίγο πριν αλλάξουν όλα

Η εκλογική αναμέτρηση πριν τα μνημόνια και η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης αναλύει τις “εκλογές του τέλους της μεταπολίτευσης”.

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Νίκος Μαραντζίδης συζητά με τον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη για τις εκλογές του 2009.

Τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου, την τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τα μνημόνια και λίγο πριν τη δύσκολη δεκαετία του ’10 που άλλαξε τον χάρτη των κομματικών συσχετισμών στην Ελλάδα.

Την αρχή για κάτι ολότελα καινούργιο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νίκος Μαραντζίδης. Συζητάμε για την τροχιά φθοράς της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2007, την προσπάθεια ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ και την σύντομη δημοσκοπική άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαραντζίδης, εξηγεί αναλυτικά την εκλογική γεωγραφία της ψήφου τα κέρδη του ΠΑΣΟΚ και τις απώλειες της ΝΔ.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2009

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ζάππειο το 2009 AP

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2009 διεξήχθηκαν πρόωρα στις 4 Οκτωβρίου, έπειτα από την αιφνίδια διάλυση της Βουλής.

Πρώτο κόμμα ήλθε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 43,92% και 160 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 33,47% και 91 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,54% και 21 έδρες, τέταρτο κόμμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με 5,63% και 15 έδρες, πέμπτο και τελευταίο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 4,60% και 13 έδρες.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα