Η Εκτέλεση των Έξι: 36 πυροβολισμοί για τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής

Διαβάζεται σε 2'
Η Εκτέλεση των Έξι: 36 πυροβολισμοί για τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής
24 MEDIA CREATIVE TEAM

Ο Σωτήρης Ριζάς, μας μιλά για τη δίκη και την εκτέλεση των Έξι, και κυρίως για τις επιπτώσεις που είχαν οι θάνατοί τους στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Σωτήρη Ριζάς, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, μας μιλά για τη δίκη των Έξι, η οποία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την αποτυχία της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Ποιοι δικάστηκαν από το έκτακτο στρατοδικείο που έστησε η επαναστατική επιτροπή του κινήματος Πλαστήρα-Γονατά-Φωκά; Ήταν μία δίκαιη δίκη και κυρίως ποια ήταν η κατηγορία που τους έφερε μπροστά στο απόσπασμα στις 15 Νοεμβρίου του 1922;

Συζητάμε τις εξελίξεις που έφερε η εκτέλεση τους στον συντηρητικό χώρο, στον βενιζελικό και στον στρατό. Ποιο ήταν το μετά για την ελληνική κοινωνία και πώς αντιμετώπισαν οι ξένες δυνάμεις, και κυρίως οι Άγγλοι, τον θάνατο τους.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις.

Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα Podcast

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα & Πέμπτη.

*Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την παραχώρηση του υλικού από τη δίκη των Έξι, 1922. Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα