Όταν πέθαναν 6 Έλληνες πρωθυπουργοί την ίδια χρονιά

Διαβάζεται σε 2'
Όταν πέθαναν 6 Έλληνες πρωθυπουργοί την ίδια χρονιά
AP Photo, Alamy/Visualhellas.gr - 24 MEDIA CREATIVE TEAM

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου μας μιλά για το “Έτος των Έξι πρωθυπουργών” και κυρίως για τις εξελίξεις που έφεραν όλοι αυτοί θάνατοι στην πολιτική ζωή.

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς μας μιλά για τη χρονιά που πέθαναν έξι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι είχαν διατελέσει και πρωθυπουργοί.

Ποιοι ήταν αυτοί, πώς πέθαναν και πώς η απουσία τους άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή της δικτατορίας από τον Ιωάννη Μεταξά.

Το πολιτικό κλίμα της εποχής, οι διεθνείς εξελίξεις και πώς ο Βασιλιάς Γεώργιος B’ εκμεταλλεύτηκε τον θάνατο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού για να καταλύσει τη δημοκρατία.

Το κενό που άφησαν κυρίως ο Βενιζέλος και ο Κονδύλης, και πώς οι παρατάξεις τους πορεύτηκαν τα επόμενα χρόνια χωρίς αυτούς.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις.

Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα Podcast

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα & Πέμπτη.

 

*Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την παραχώρηση του υλικού. Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα