Βασιλιάς Γεώργιος: Η δολοφονία του από τον αναρχικό (;) Αλέξανδρο Σχινά

Διαβάζεται σε 2'
Βασιλιάς Γεώργιος: Η δολοφονία του από τον αναρχικό (;) Αλέξανδρο Σχινά
ALAMY/VISUALHELLAS - 24 MEDIA CREATIVE TEAM

Η Νίκη Μαρωνίτη, μας μιλά για τη δολοφονία του Βασιλιά Γεώργιου στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου του 1913 και κυρίως για τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε.

Η Νίκη Μαρωνίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μας μιλά για τον Βασιλιά Γεώργιο Ά και την εκτέλεσή του στις 28 Μαρτίου του 1913 στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά, μία αινιγματική προσωπικότητα, τα κίνητρα του οποίου δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ.

Συζητάμε για τη ζωή του, τους σημαντικότερες σταθμούς της βασιλείας του και την ημέρα της δολοφονίας του.

Ποιες είναι οι κυριότερες θεωρίες πίσω απ’ τα κίνητρα του δολοφόνου; Γιατί ήταν κομβικής σημασίας ο θάνατός του και πώς διαταράχθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες; Ήταν έτοιμος ο γιος του Κωνσταντίνος να τον διαδεχθεί;

Βαλκανικοί Πόλεμοι, Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και Εθνικός Διχασμός: πώς η απουσία του επηρέασε τη χώρα αυτήν την κρίσιμη ιστορικά στιγμή;

Η σχέση του Γεώργιου με τον Βενιζέλο και πώς αυτή άλλαξε άρδην με την έλευση του Κωνσταντίνου.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις.

Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα Podcast

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα & Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα