Όταν έρθουν τα μέτρα: 153 ‘ναι’, 180 ‘όχι’

Όταν έρθουν τα μέτρα: 153 ‘ναι’, 180 ‘όχι’

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για την ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και για ποιο λόγο αυτή η συζήτηση ξαναήρθε στο προσκήνιο

Μια παλιά συζήτηση, αλλά με νέα δεδομένα ξαναέφερε στο προσκήνιο ο Πάνος Σκουρλέτης με την πρότασή του τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία επειδή αφορούν το έτος 2019 και μετά.

Εννοούσε ο υπουργός των Εσωτερικών πως σε περίπτωση που αυτά τα μέτρα δεν ψηφιστούν με συναίνεση πέραν των 153 η κυβέρνηση θα πρέπει να τα αποσύρει και να παραιτηθεί οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές; Όλα δείχνουν πως όχι. Η πρόταση του κ. Σκουρλέτη μπορεί να αιφνιδίασε τους παροικούντες στην Ηρώδου Αττικού δεν φαίνεται, ωστόσο να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συζήτηση για την ανάγκη να ζητηθεί συναίνεση ή αλλιώς αυξημένη πλειοψηφία έχει τεθεί στις κλειστές συσκέψεις και συνεννοήσεις που πραγματοποιούνται.

Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη γίνεται σαφές πως η δήλωση του υπουργού των Εσωτερικών λειτουργεί σε δυο κατευθύνσεις:

-Αποτρεπτικά στο πιθανό ενδεχόμενο το ΔΝΤ να έρθει μελλοντικά και να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για τα συγκεκριμένα μέτρα. Μια προσπάθεια ακύρωσης δεύτερων σκέψεων που μπορεί να γίνουν από την Ουάσινγκτον όταν δεν θα έχουν πλέον να πιέσουν στο πεδίο των μέτρων.

-Να μπει πιο εμφατικά στο «κάδρο» η ΝΔ φέρνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση προ της ευθυνών της ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση πιεστεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Υπάρχουν και στελέχη που βλέπουν πως σε μια τέτοια περίπτωση το πρέσινγκ προς το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση είναι γνωστή από το Μέγαρο Μαξίμου δεν την υιοθετούν, καθώς κατανοούν πως το όλο θέμα αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό πόσο επώδυνα θα είναι τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή. «Η πλειοψηφία των 153 είναι αρραγής» τονίζουν από την Ηρώδου Αττικού και προτιμούν να μη μπαίνουν σε έναν τέτοιο  διάλογο, που βάζει από το «παράθυρο» την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει ακόμα πιο πολύ. Στην κοινοβουλευτική ομάδα περιμένουν  να δουν το περιεχόμενο της συμφωνίας προκειμένου να τοποθετηθούν τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στους ψηφοφόρους τους.

Συνεχείς συσκέψεις

 

Μέχρι τις 8 το βράδυ παράμεινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς 6 ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να αρχίσει ακόμα και να συντάσσει τα άρθρα του νομοσχεδίου που είναι έτοιμα για το συνολικό «πακέτο» που θα έρθει στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα