168 Δήμας-131 παρών, το σκορ του δεύτερου γύρου

168 Δήμας-131 παρών, το σκορ του δεύτερου γύρου
SOOC

Την πρόταση της κυβέρνησης ψήφισαν οι δύο ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΧΑ, διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ μετά την ανεξαρτητοποίηση Φούντα. Απούσα η Κόλλια των ΑΝΕΛ, δηλώνει όμως ότι θα ψήφιζε παρών

Στους 168 από 160 την περασμένη Πέμπτη ανήλθαν οι βουλευτές που ψήφισαν το Σταύρο Δήμα κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μεταξύ αυτών οι δύο ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Τον κ.Δήμα ψήφισαν επίσης οι Βασίλης Οικόνόμου, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Παναγιώτης Μελάς. Υπερψήφισαν επίσης όπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι Σπυρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής.

Στο παρών έμειναν επί του παρόντος οι Νίκη Φούντα (που λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη) Θωμάς Ψύρρας και Νικος Τσούκαλης, της πρωτοβουλίας των οκτώ που είχαν ζητήσει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ανεξαρτητοποίηση της κ.Φούντα δεν συνεπάγεται τελικά ωστόσο τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, που μένει με εννέα πλέον βουλευτές (καθώς σύμφωνα με την παράγραφο δύο του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής “o ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε , αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν 3% τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.) Οι πληροφορίες δε ότι θα την ακολουθήσει ο κ.Ψύρρας δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Συντεταγμένα ψήφισαν και πάλι οι ΑΝΕΛ, με τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά να απουσιάζει λόγω ασθένειας και να δηλώνει με επιστολή της ότι θα ψήφιζε παρών.

Η δραματική δήλωση Σαμαρά μετά τη 2η ψηφοφορία

Η τρίτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί 29 Δεκεμβρίου Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου έφερε συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. "Το παιχνίδι τώρα μόλις αρχίζει" σχολίαζε λίγο μετά την ψηφοφορία βουλευτής εκ των υπερψηφίσαντων το Σταύρο Δήμα, αποτυπώνοντας τη γενικότερη εκτίμηση ότι όλα θα κριθούν στις 29 Δεκεμβρίου- αν και βεβαίως οι αριθμοί παραμένουν κατά της δικομματικής και το άρωμα εκλογών είναι έντονο στον αέρα, με τους ίδιους τους γαλάζιους να έχουν μπει σε καθαρά προεκλογική διάθεση.

Το μεγάλο όμως ερώτημα που έθεταν βουλευτές είναι κατά πόσον εντέλει πραγματικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος (ο οποίος λίγο πριν την ψηφοφορία είχε συνάντηση με το Γιώργο Παπανδρέου) επιθυμούν να αποφύγουν εκλογές. Στις πέντε ημέρες που απομένουν μέχρι την τρίτη και καθοριστική πρωτοβουλία αναμένεται να φανεί εάν θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες και προς ποια κατεύθυνηση.

 "Δυνατότητες για κινήσεις που θα ενισχύσουν τη δυναμική εκλογής Προέδρου υπάρχουν, μένει να δουμε εάν και ποιες κινήσεις θα γίνουν" έλεγε έτερος βουλευτές που υπερψήφισε τον κ.Δήμα, χωρίς πάντως να προεξοφλείται το αποτέλεσμα,

Καθοριστικη θα είναι στον τρίτο γύρο η στάση των αποχωρήσαντων ή οδεύοντων προς την πόρτα της ΔΗΜΑΡ (Φούντα, Ψύρρας), ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στο εάν θα κρατήσουν την ίδια στάση μέχρι το τελευταίο λεπτό της καθοριστικής τρίτης ψηψοφορίας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

SHARE: