Στις 20 Μαρτίου με Πομπέο η τριμερής για τον Eastmed

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας AP

Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης συναντώνται στο Ισραήλ παρουσία- εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου- και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την υπογραφή της Συμφωνίας. Μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια και επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα.

Στις 20 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν πιθανότατα στο Ισραήλ, αντί για την Κνωσό της Κρήτης που είχε αρχικά προγραμματιστεί, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο  οποίος θα βρίσκεται καθ’ οδόν για επίσκεψη στα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής στο Μπερ Σέβα, υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η συμφωνία εγκρίθηκε από την ΕΕ και συνεπώς απομένει η υπογραφή της από τους τρεις ηγέτες, οι οποίοι θα συζητήσουν στο Ισραήλ σημαντικά θέματα για την ενέργεια στην περιοχή με τον Μάικ Πομπέο. Οι ΗΠΑ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνουν τη στήριξή τους στον αγωγό, αλλά και δίνουν «πρόκριμα» σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ για το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, πολύ περισσότερο που τα νέα ευρήματα στην ΑΟΖ της Λευκωσίας «εδραιώνουν» την παρουσία της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Την επόμενη ημέρα, 21 Μαρτίου, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα παραβρεθούν σε μια κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ, όπου εκ των πραγμάτων θα συζητηθεί και το Brexit, ενώ τέλη Μαρτίου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση κορυφής στο Βουκουρέστι Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

Ανταλλαγή επισκέψεων με Ζάεφ

Εντός του Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ενώ προγραμματίζεται αμέσως μετά και «ανταποδοτική» επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισραήλ, Κύπρος, Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πάιατ: Πιθανή η συμμετοχή Πομπέο στη σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ- Αιγύπτου

SHARE: