29 χρόνια μετά: Το "φιλί" των υπουργών Οικονομικών α λα Γκορμπατσόφ

29 χρόνια μετά: Το "φιλί" των υπουργών Οικονομικών α λα Γκορμπατσόφ

Μία φωτογραφία που παραπέμπει στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ

Καμία λέξη δεν είναι ικανή να περιγράψει επαρκώς μία εικόνα. Η γωνία λήψης, η έμπνευση της στιγμής και τα παιχνίδια του φωτογραφικού φακού μπορούν να παραπλανήσουν, να δημιουργήσουν οπτικές παραισθήσεις ή περίεργα αποτελέσματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ο ισχυρός άνδρας της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνεχάρη με ένα θερμό "φιλί" τον ανατολικογερμανό ηγέτη Εριχ Χόνεκερ αμέσως μετά την επανεκλογή του τελευταίου στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚ Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Συνέβη κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου του Κόμματος στο Ανατολικό Βερολίνο. Και το ημερολόγιο έδειχνε 21 Απριλίου 1986, τριάμισι χρόνια πριν από την πτώση του Τείχους.

Στις 7 Οκτωβρίου του 1989 εορτάστηκε η 40η επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Την ίδια μέρα ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος, που διαλύθηκαν βίαια από το στρατό και την αστυνομία.

Στις 18 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ παύθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον Έγκον Κρενζ.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος συνεχίζονταν με όλο και μεγαλύτερο ενθουσιασμό και στις 4 Νοεμβρίου έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη χώρα. Σ'αυτήν πήραν μέρος 1.000.000 άνθρωποι. Μπρος σ' αυτή την εκρηκτική κατάσταση η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας παραιτήθηκε. Πέντε μέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, το περίφημο Τείχος του Βερολίνου άνοιξε και επιτράπηκε, για πρώτη φορά, το πέρασμα Ανατολικογερμανών στη Δυτική Γερμανία.

Χρόνια μετά, ήρθαν στο φως αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα είχε εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο ανατροπής του Χόνεκερ χρησιμοποιώντας μάλιστα ως άνθρωπο-κλειδί, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συνωμοσίας, τον έως τότε αρχηγό της μυστικής αστυνομίας Στάζι, Μάρκους Βολφ.

Η θεωρία συνωμοσίας που διαψεύσθηκε από τους Ρώσους και βασίζεται σε έρευνα της Μπερλίνερ Μόργκενποστ, ο τότε Σοβιετικός ηγέτης σχεδίαζε με τη συνεργασία της Κα Γκε Μπε να απομακρύνει τον Ερικ Χόνεκερ με πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος της Αν. Γερμανίας Γκίντερ Σαμπόφσκι, ότι η Μόσχα τού είχε δώσει εντολή να αφοσιωθεί στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στην ιστορία μιας και ο Χόνεκερ παραιτήθηκε τελικά για "λόγους υγείας".

Το 2009 πάντως ο Γκορμπατσόφ έγραφε:

"Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η επανένωση της Γερμανίας. Το καλοκαίρι του 1989, κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στη Δυτική Γερμανία, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Χέλμουτ Κολ και εμένα αν είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο της επανένωσης. Απάντησα ότι η Ιστορία μας είχε κληροδοτήσει ένα πρόβλημα και ότι αυτό θα λυνόταν με την πάροδο του χρόνου. «Πότε; » ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι. Εντός του 21ου αιώνα, πιστεύαμε τόσο ο καγκελάριος όσο και εγώ.

Ορισμένοι ίσως πουν ότι ήμασταν κακοί προφήτες. Θα είχαν δίκιο. Η γερμανική επανένωση συντελέστηκε πολύ νωρίτερα - εξαιτίας της θέλησης του γερμανικού λαού και όχι επειδή το θέλησε ο Κολ ή ο Γκορμπατσόφ".

Φτάνουμε λοιπόν στο 2015. 29 χρόνια μετά το περίφημο "φιλί" των Γκορμπατσόφ-Χόνεκερ, ο φωτογραφικός φακός του Άρη Μεσσήνη συλλαμβάνει μια στιγμή που παραπέμπει στην Ανατολική Γερμανία του 1989.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, ο απερχόμενος Γκίκας Χαρδούβελης είχε ένα σπάνιο "ενσταντανέ" με τον νέο "τσάρο" της Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη.

Προφανώς και τα δύο περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους σημειολογικά, παρά μόνο οπτικά.

Η επίμαχη στιγμή των Γ. Βαρουφάκη και Γκ. Χαρδούβλη:

Το ιστορικό καρέ  του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τον Εριχ Χόνεκερ:

29 χρόνια μετά: Το

 

Και ακόμα ένα "φιλί" ανάμεσα στους δύο άνδρες στις 7 Οκτωβρίου του 1989, στην 40η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας

ARCHIV - Der traditionelle Bruderkuss zwischen dem sowjetischen Staats- und Parteichef Michail Gorbatschow (l) und dem Staatsratsvorsitzenden Erich Honecker (r) bei der Ankunft Gorbatschows in Ost-Berlin zu den Feierlichkeiten zum 40-jährigen Staatsjubiläum der DDR im Oktober 1989. Bei seinem Besuch am 7. Oktober 1989 mahnt Gorbatschow Reformen an. Foto: Wolfgang Kumm (zu dpa-Serie
ARCHIV - Der traditionelle Bruderkuss zwischen dem sowjetischen Staats- und Parteichef Michail Gorbatschow (l) und dem Staatsratsvorsitzenden Erich Honecker (r) bei der Ankunft Gorbatschows in Ost-Berlin zu den Feierlichkeiten zum 40-jährigen Staatsjubiläum der DDR im Oktober 1989. Bei seinem Besuch am 7. Oktober 1989 mahnt Gorbatschow Reformen an. Foto: Wolfgang Kumm (zu dpa-Serie "Sechs Jahrzehnte - 80er Jahre vom 10.03.) +++(c) dpa - Bildfunk+++ DPA

Το γκραφίτι στο ανατολικό Βερολίνο με το περίφημο "φιλί" των Χόνεκερ-Μπρέζνιεφ

29 χρόνια μετά: Το

 

Φωτογραφία Βαρουφάκη-Χαρδούβελη: @ArisMessinis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ του λιτού βίου και όχι της πυραμιδικής λιτότητας. Τι κάνουν τόσες Πόρσε στα στενά της Αθήνας;

Βαρουφάκης για Ρωσία: Τα ΜΜΕ να μην παραποιούν τις δηλώσεις μας. Η ΕΕ να σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία

SHARE:

24Media Network