52ο φεστιβάλ ΚΝΕ: Με την αύρα των 200 που θυσιάστηκαν στην Καισαριανή

Διαβάζεται σε 9'
52ο φεστιβάλ ΚΝΕ: Με την αύρα των 200 που θυσιάστηκαν στην Καισαριανή
Από το φεστιβάλ της ΚΝΕ Εurokinissi

Πολύτιμο ιστορικό υλικό για τους 200 κομμουνιστές που θυσιάστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 θα προσφέρει στο εφετινό φεστιβάλ της η ΚΝΕ.

Οι 200 κομμουνιστές, που την Πρωτομαγιά του 1944 οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Καισαριανή από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, αντικρίζοντας τον θάνατο με βλέμμα καθαρό και το κεφάλι ψηλά, πέρασαν στην αθανασία.

Περισσότερα από 82 χρόνια μετά, οι φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές τους συγκλόνισαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό και έγιναν ένα μοναδικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Οι 200 ήρωες απέκτησαν πρόσωπο. Είδαμε να ορθώνεται μπροστά στα μάτια μας το μεγαλείο της θυσίας τους, η πίστη στο δίκιο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η εικόνα τους προκάλεσε δικαιολογημένα δέος και θαυμασμό. Είναι αδιάψευστος μάρτυρας των ηρωικών αγώνων και θυσιών του ελληνικού λαού. Οι φωτογραφίες τους μίλησαν στη συνείδηση και στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων,ψήλωσαν το μπόι των κομμουνιστών και θύμισαν σε όλους πως όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ. Ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας ώστε τα ιστορικά αυτά ντοκουμέντα να αποσυρθούν από την δημοπρασία, να επιστραφούν και να αποδοθούν στον ελληνικό λαό, να αξιοποιηθούν προς όφελος της ιστορικής μνήμης και γνώσης.

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στις 23, 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση, αυτή η συγκλονιστική ιστορία θα ξεδιπλωθεί σε μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στους 200 της Καισαριανής.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε υψηλής ανάλυσης αναπαραγωγές το φωτογραφικό υλικό από τις τελευταίες στιγμές των 200, μαζί με δύο φωτογραφίες από την εκτέλεση που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα. Δίπλα τους, η έκθεση θα φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με πολύτιμα τεκμήρια που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, σημειώματα, γράμματα και προσωπικά αντικείμενα των 200 κομμουνιστών.

Ανάμεσά τους, το μαντήλι με το τελευταίο σημείωμα του Σπήλιου Αμπελογιάννη, ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές που ήταν θαμμένο για χρόνια σ’ έναν τενεκέ στην αυλή ενός σπιτιού στον Κολωνό και παραδόθηκε από την οικογένειά του στο ΚΚΕ. Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι μόνο ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο του χθες. Είναι πηγή έμπνευσης και δύναμης για το σήμερα και το αύριο.

Οπως αναφέραται χαρακτηριστικά από την ΚΝΕ, “στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, σε έναν κόσμο που φλέγεται, με τον λαό να καλείται να κάνει ολοένα και μεγαλύτερες θυσίες για τους πολέμους και τα κέρδη του κεφαλαίου, οι εικόνες των 200 μας θυμίζουν πως ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο, να σταθεί όρθιος στις πιο δύσκολες στιγμές, να γράψει ιστορία. Στο 52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, οι φωτογραφίες των 200 θα είναι εκεί. Για να τις δούμε από κοντά. Για να γνωρίσουμε τα πρόσωπά τους. Για να μάθουμε την Ιστορία. Για να πάρουμε δύναμη από τη δύναμή τους. Για να κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε: Να συνεχίσουμε τον αγώνα και να νικήσουμε”!

Δ. Κυριακούδης: Είμαι περήφανος για το παππού μου

O Δημήτρης Κυριακούδης, εγγονός του εκτελεσμένου κομμουνιστή Δημήτρη Κυριακούδη, δήλωσε στο NEWS 24/7:  “Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι στο επικείμενο 52ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή θα υπάρξει ειδική θεματική ενότητα-αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής

Στην έκθεση αφιερωμένη στους 200 Κομμουνιστές της Καισαριανής θα παρουσιαστεί σε υψηλής ανάλυσης αναπαραγωγή το φωτογραφικό υλικό από τις τελευταίες στιγμές των 200, ενώ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και οι 2 φωτογραφίες από την εκτέλεση οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μαζί με το φωτογραφικό υλικό, θα εκτεθούν και προσωπικά αντικείμενα, επιστολές, σημειώματα κ.α. που ανήκουν στους 200.

Ως απόγονος ενός εκ των εκτελεσμένων, εγγονός του Δημήτρη Κυριακούδη από το Σιτοχώρι Σερρών, ο οποίος από τον Γενάρη του 1937 έως και την 1η Μάη 1944 διάνυσε όλη τη διαδρομή των διώξεων και της εξορίας από το Μεταξικό καθεστώς: Σέρρες,Φολέγανδρος, Ακροναυπλία, Στρατόπεδο Λάρισας, Χαϊδάρι, Καισαριανή… αισθάνομαι και πάλι ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που ο παππούς μου υπήρξε μέρος αυτού του εμβληματικού γεγονότος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Γεγονός που αναδείχθηκε με όλη του του μεγαλοπρέπεια εκείνο το πρωινό της 14ης του Φλεβάρη με τη δημοσιοποίηση για πρώτη φορά έπειτα από 82 χρόνια φωτογραφικού υλικού από την ημέρα της εκτέλεσης!

Εμείς ως οικογένεια, αλλά κι εγώ προσωπικά φέροντας τη βαριά κληρονομιά του ονόματός του, είχαμε αποφασίσει να προσφέρουμε στο ΚΚΕ το αρχειακό υλικό που διαθέταμε από το παππού μου, αποτελούμενο κυρίως από φωτογραφίες και επιστολές προς τη σύζυγό του και γιαγιά μου και την αδερφή του από τους τόπους εξορίας του.Το υλικό παραδόθηκε στο Κόμμα πέρυσι τέτοια εποχή, αποκαταστάθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες του Τμήματος Ιστορίας/Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ λόγω της μεγάλης φθοράς που είχε υποστεί από τον χρόνο και από εκείνη τη στιγμή αποτελεί μέρος της ζωντανής ιστορικής συνέχειας των αγώνων του λαού μας και της προσφοράς των Κομμουνιστών σ’ αυτούς!

Το υλικό αυτό βρίσκεται πλέον εκεί που δικαιωματικά ανήκει, στο ΚΚΕ για το οποίο ο παππούς μου Δ. Κυριακούδης, οι 199 σύντροφοί του της Καισαριανής και χιλιάδες άλλοι ήρωες κομμουνιστές έδωσαν τη ζωή τους για ανώτερα ιδανικά, σηκώνοντας τον άνθρωπο ένα μπόι ψηλότερα!

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Το αναλυτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το τετραήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα έχει ως εξής:

Τετάρτη 23/9

Κεντρική Σκηνή
21.30 | «Σαν χτυπάει ο λαός μας, σείεται γη, στεριά». Αφιέρωμα στο αντάρτικο και παρτιζάνικο
τραγούδι. Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Μεϊμάρης. Ενορχήστρωση: Βαγγέλης Φουντάνας

Συμμετέχουν: La Banda de la Juventud, Κοινοί Θνητοί, Χρήστος Κιτσαντάς – Στέλιος Μαγαλιός (ex Sober on Tuxedos), Δημήτρης Μυστακίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Μάρθα Φριντζήλα,
ΧΑΟΝΙΑ
23.00 | Μεγάλη Συναυλία με τους Κοινούς Θνητούς
Σκηνή Φοιτητών & Νέων Εργαζομένων
21.00 | Συναυλία με τους KollektivA
22.00 | Συναυλία με την Μαρία Παπαγεωργίου
23.00 | Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο «30 χρόνια μέρες αδέσποτες».
Μαθητική Σκηνή
20.30 | Συναυλία με την Μυρτώ Βασιλείου
21.30 | Stand up με τους Σταμάτη Αθανασάκη, Στέλιο Ανατολίτη, Χρύσα Κατσαρίνη, Παναγιώτη
Κούδα, Ειρήνη Ξυγκάκη, Αλέξανδρο Πασπαρδάνη, Πάρι Ρούπο
23.00 | Συναυλία με την Μαριάνα Κατσιμίχα
Λαϊκή Σκηνή
21.30 | Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και τους Γιάννη
Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού
23.00 | Γκιντίκι

Πέμπτη 24/9

Κεντρική Σκηνή
21.30 | «Να ‘ταν η χαρά οικόπεδο»
Επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου
Συμμετέχουν: Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία
Παπάζογλου, Ηρώ Σαΐα, Θοδωρής Βουτσικάκης, Γιάννης Διονυσίου

23.00 | Μεγάλη Συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων
21:00 | Κίτρινα Ποδήλατα
22:00 | «Tο ροκ που αγαπήσαμε» με τους Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Λάκη Παπαδόπουλο, Μανώλη Φάμελλο
23.30 | Υπόγεια Ρεύματα

Μαθητική Σκηνή
21:00 | Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα ενάντια στο πόλεμο από μαθητές της Κυψέλης και της Πεύκης
22.00 | Stand up με τον Κώστα Μαλιάτση-Σάλας
23.00 | Συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια
Λαϊκή Σκηνή
21.00 | «Τα χνάρια του στους δρόμους της μουσικής και του αγώνα». Αφιέρωμα στον Θεόδωρο
Δερβενιώτη. Μουσική Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Μπάμπης Βελισσάριος, Αθηνά Βελισσάρη, Βιολέττα Ίκαρη, Δημήτρης Κανέλλος,
Δημήτρης Μπάσης

22.30 | Ποντιακό Γλέντι με τον Ανέστη Ιωακειμίδη + Ent4man. Συμμετέχουν: Ανέστης
Ιωακειμίδης (λύρα-τραγούδι), Νίκος Ιωακειμίδης (Τύμπανα), Γιώργος Ιωσηφίδης (πλήκτρα),Περικλής Κατσώτης (κρουστά)

00.00 | «Στων Χάλκινων το Κάλεσμα» Μακεδονικό γλέντι με τους Bronza Banda

Παρασκευή 25/9

Κεντρική Σκηνή

21.30 | «Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό». Αφιέρωμα στο Μάριο Τόκα. Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Σκουλάς, Κώστας Τριανταφυλλίδης
23.00 | Μεγάλη Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη
Σκηνή Φοιτητών & Νέων Εργαζομένων
21.00 | Συναυλία με τα Καλογεράκια
22.00 | Συναυλία με την Νεφέλη Φασούλη
23.00 | Συναυλία με τον Κωνσταντίνο Βήτα

Μαθητική Σκηνή
20:30 | Μαθητικά συγκροτήματα
22.30 | Συναυλία με την Έλενα Λεώνη
23.30 | Συναυλία με τον Papazó

Λαϊκή Σκηνή
21.30 | «Ο γελαστός άγιος του ρεμπέτικου». Αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου
Κείμενα-Σκηνοθεσία: Σεμίνα Διγενή
Μουσική Επιμέλεια: Γρηγόρης Βασίλας
Συμμετέχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μάκης Σεβίλογλου
Αφήγηση: Κρατερός Κατσούλης

23.00 | «Σε ρότα βορειοανατολική». Μουσική γιορτή αφιερωμένη στις περιοχές της Θράκης,Μακεδονίας, Μ. Ασίας και του Αιγαίου με την Ορχήστρα «Χρόνης Αηδονίδης».Συμμετέχουν: Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Βαγγέλης Δημούδης (τραγούδι), Μάνος  Κουτσαγγελίδης (τραγούδι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (κρουστά),
Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Λευκοθέα Φιλιππίδη (τραγούδι),Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα)
00.30 | Ηπειρώτικο Γλέντι με τους Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Νίκο Δάσκαλο

Σάββατο 26/9

Κεντρική Σκηνή
20:30 | Χαιρετισμός του Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
20:45 | Ομιλία με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
21:30 | «Δικός μας είναι ο κόσμος». Αφιέρωμα σε τραγούδια της φωτιάς.
Μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος
Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Έβελυν Ασουάντ, Σταμάτης Μπερής, Κωνσταντίνος
Μπιμπής, Βασίλης Προδρόμου, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη, Ιωάννα Φόρτη
23:00 | Μεγάλη συναυλία
Σκηνή Φοιτητών & Νέων Εργαζομένων
21.30 | Συναυλία με τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη – Τσολιάς εν δε Τσόλια Band
22.30 | «60 λεπτά» με τον Αλέξανδρο Τσουβέλα
23.30 | Συναυλία με τον Εισβολέα
Μαθητική Σκηνή
21:30 | Hip Hop Live!
Miskin & Kozmo
Tiny Jackal
Το Σφάλμα x Raibo
23:00 |
Twinsanity x Invisible Sounds
Ταφ Λάθος
On Decks: Dj Micro

Λαϊκή Σκηνή
21.30 | Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη
22.30 | Κρητικό γλέντι με τον Γιώργη Μανωλάκη
00.00 | Νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων «Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό» και «Δικός μας είναι ο κόσμος» θα ακουστούν τραγούδια που ερμήνευσε ο μεγάλος Λάκης Χαλκιάς, τιμώντας τον σπουδαίο καλλιτέχνη που έφυγε από την ζωή στις 2 Αυγούστου του 2026.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα