Αφετηρία για τη "μεγάλη παράταξη" η σύνθεση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Αχαΐα
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Αχαΐα EUROKINISSI

Τι σηματοδοτούν τα νέα ονόματα και γιατί συμβάλλουν στον περαιτέρω διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο υποβαθμίζει το θέμα, μη εκδίδοντας καν ανακοίνωση.

Την αφετηρία για τη συγκρότηση κατ’ άλλους της “μεγάλης δημοκρατικής παράταξης”, κατ’ άλλους της “μεγάλης παράταξης της αριστεράς”, σηματοδοτεί η ανακοίνωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, του πολυμελούς εκείνου οργάνου που θα οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συνέδριό του.

Η μεγάλη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται τόσο από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις μορφές του, όπως και την ανανεωτική αριστερά, παρά τις όποιες “αστοχίες” μπορεί κάποιος να βρει, προσδίδουν ασφαλώς δυναμική σε ένα κόμμα που έχει μόλις βγει από μια βαριά εκλογική ήττα (όσο και αν το ποσοστό που έλαβε είναι ιδιαίτερα μεγάλο), τέτοια δυναμική που ένα τμήμα του μηχανισμού του αρχίζει να ...ανησυχεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το κυβερνών κόμμα που επιχειρεί να απαξιώσει την εξέλιξη.

ADVERTISING

Μεταξύ των ονομάτων, κάποια είναι ιδιαίτερα συμβολικά για το χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας:

-Πρώτα απ’ όλα η Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γενική Γραμματέας πρωθυπουργού επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, διευθύντρια επί σειρά ετών του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού και εκ των σοβαρότερων -ίσως του σοβαρότερου- συνεργάτη του, για την οποία μόνο καλές κουβέντες υπήρξαν από όλους. Το γεγονός και μόνο ότι στοχοποιείται από στελέχη του ΚΙΝΑΛ- δημοσίως ήδη αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατηγορώντας την ότι “βρήκε επιτέλους τον φυσικό της χώρο”- δείχνει ακριβώς την απήχηση που έχει η κίνηση στο χώρο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Από το χώρο του Γιώργου Παπανδρέου, άλλωστε, στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν πολλά στελέχη, όπως οι πρώην βουλευτές Μαρία Θεοχάρη, Θάνος Γικόνογλου, Χρύσα Μανωλιά, Χρήστος Κοκκινοβασίλης και άλλοι, όπως ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής.

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η συμμετοχή του Αχιλλέα Μητσού, τον μόνου έλληνα διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς είναι εκ των στενών φίλων του Κώστα Σημίτη, όπως άλλωστε και ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης- ονόματα που δίνουν αξία στη συμμετοχή της “εκσυγχρονιστικής πτέρυγας” στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Από την ΚΕΑ δεν λείπουν οι “παπανδρεϊκοί”, με τρανταχτό, ίσως, όνομα τον προσωπικό γιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου, τον  Θύμιο Λιβάνη, αλλά και στελέχη όπως ο Κώστας Ασλάνης, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, ο “ιταλός” Ρούλης Κοκκελίδης κ. ά.

-Ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Οικονόμου, σύζυγος της Κατερίνας Μάρκου, είναι μεταξύ των ονομάτων που προέρχονται από την ανανεωτική αριστερά, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το όνομα της Άννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου, κόρης του Δημήτρη Τσάτσου και συζύγου του Γιώργου Παπαδημητρίου, αλλά και του Ηλία Νικολακόπουλου.

Συνδικαλιστική παράταξη

-Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή στην ΚΕΑ συνδικαλιστών και δημάρχων, που προέρχονται κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από το χώρο του συνδικαλισμού, μεταξύ άλλων, είναι ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ο επικεφαλής του Εκ Αθήνας Χρήστος Γιαμπουράνης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης, ο Γραμματέας της ΕΤΕ-ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος κ.ά. Όλα δείχνουν πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα αποτελούν τη “μαγιά” για τη δημιουργία -υπαρκτής- παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον συνδικαλιστικό χώρο. Από το χώρο της Αυτοδιοίκησης ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Παναγή Γαλιατσάτου, ο οποίος ανήκε στη ΛΑΕ, του Γιώργου Καπλάνη από την Αγία Βαρβάρα και του πρώην Δημάρχου Πάρου Γιάννη Λαγουδάκη.

-Πολύ σημαντική θα είναι η συμμετοχή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, εφόσον επιβεβαιωθεί, καθώς πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας” επιμένουν πως όντως του  έχει γίνει πρόταση, αλλά η απάντησή του υπήρξε αρνητική. Αντιθέτως, απορίες, αλλά και αρνητικές γνώμες έχει προκαλέσει η συμμετοχή του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου.

“Παλιά ξινά σταφύλια”

Το ΚΙΝΑΛ, πάντως, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το “άρωμα ΠΑΣΟΚ” που εκπέμπει η νέα ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας ακόμα και την έκδοση ανακοίνωσης. “Παλιά ξινά σταφύλια” υπήρξε η αντίδραση κορυφαίου στελέχους με το οποίο επικοινώνησε το news24/7, ενώ επεσήμανε πως “οι περισσότεροι από αυτούς, σχεδόν όλοι, ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές”.

Το Σάββατο, με ομιλία Τσίπρα, η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΑ

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, πάντως, συνεδριάζει για πρώτη φορά, στις 12 το μεσημέρι, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network