Libération: Ο αντιφρονών Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Διαβάζεται σε 5'
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Γαβριήλ Σακελλαρίδης EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

“Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο αντιφρονών που θέλει να αναβιώσει την ελληνική Αριστερά” είναι ο τίτλος της γαλλικής Libération ενόψει ευρωεκλογών.

Αναφορά στην υποψηφιότητα Γαβριήλ Σακελλαρίδη με τη Νέα Αριστερά στις επικείμενες ευρωεκλογές φιλοξενείται στη ψηφιακή έκδοση της Libération. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από την πολιτική, έκανε την επιστροφή του την άνοιξη. Παρά την άνοδο της ακροδεξιάς και τις διαιρέσεις της αριστεράς, ελπίζει να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Με γνώμονα τις Ευρωεκλογές, η “Libé” σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός υποψηφίου ανά κράτος μέλος της Ένωσης, πέραν της Γαλλίας. Κοινώς, παρουσιάζει 26 πρόσωπα – υποψηφιότητες για να καταγράψει τις αντίθετες τάσεις που αναδύονται σε όλη την Ήπειρο. Από την Ελλάδα, γίνεται η επιλογή του Γ. Σακελλαρίδη.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, “ο οικονομολόγος κατέχει ακόμα τη ρητορική τέχνη που τον έκανε δημοφιλή συνομιλητή μεταξύ των δημοσιογράφων όταν ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015. Μετά από δέκα μήνες, διαφωνώντας με την κυβερνητική γραμμή, αποχώρησε από την πολιτική. Την άνοιξη του 2024 έκανε την επιστροφή του, αλλά αυτή τη φορά με ένα νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο Σακελλαρίδης στην πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σακελλαρίδης στην πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ AP Photo Angelos Christofilopoulos

Η Libération συνεχίζει σημειώνοντας πως η απόφασή του ενσαρκώνει την επιλογή πολλών άλλων απογοητευμένων από την ελληνική πολιτική σκηνή. Ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Fabien Perrier, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν του πολιτικού, θυμίζοντας πως “το 1998 είχε εναντιωθεί στη μεταρρύθμιση των Πανεπιστημίων αλλά και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία το 1999. Εκείνη την εποχή εντάχθηκε στη νεολαία του Συνασπισμού. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα χρηματοοικονομικά και έκανε έρευνα στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο στον τραπεζικό τομέα”.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση το 2010, ήταν ένας από τους κοντινούς του Τσίπρα. Το 2014, σε ηλικία 33 ετών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν κατάφερε να κερδίσει οριακά τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά η εκστρατεία του, τον αποκάλυψε στο ευρύ κοινό. Εκείνη τη χρονιά, η ελληνική αριστερά ενσάρκωσε την ελπίδα των Ευρωπαίων προοδευτικών σε σημείο που ο Τσίπρας επιλέχθηκε ως Spitzenkandidat (επικεφαλής της λίστας) από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ο Σακελλαρίδης έγινε βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος”.

Ο Σακελλαρίδης όταν ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων
Ο Σακελλαρίδης όταν ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων AP Photo Thanassis Stavrakis

“Ήταν απαραίτητο να σωθεί ό,τι μπορούσε ακόμα να σωθεί”

Όπως τονίζει η “Libé”, λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2015, ο Σακελλαρίδης άφησε τα καθήκοντά του καθώς θεώρησε πως το κόμμα απομακρύνθηκε από τις θέσεις του. Για σχεδόν δέκα χρόνια “ήταν ενεργός με άλλους τρόπους”, σημειώνεται. “Επέλεξα τη διεύθυνση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα και του think tank Eteron”, εξηγεί στη Libération. “Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά έβλεπα μόνο την αναστάτωση στον χώρο. Ήταν απαραίτητο να σωθεί ό,τι μπορούσε ακόμα να σωθεί”, λέει και παραδέχεται πως παρά την αρχική του διστακτικότητα για να επαναδραστηριοποιηθεί, “η γέννηση της Νέας Αριστεράς με παρακίνησε να ασχοληθώ ξανά”.

Στα μάτια του, “η αριστερά έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της με την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Περισσότερο από την υπογραφή του μνημονίου, η απουσία επαρκούς επεξήγησης για την πολιτική που ακολουθήθηκε και η απόσταση από την κοινωνία, είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία”. Με λίγα λόγια, το ζήτημα του απολογισμού που δεν έγινε και η επανασύνδεση της αριστεράς με τη δουλειά “στο πεδίο”.

“Ο Σακελλαρίδης παρουσιάζει το πρόγραμμά του, χωρίς να υπερβάλλει σε τίποτα, σε αντίθεση με τον διάδοχο του Τσίπρα, Στέφανο Κασελάκη, που κατηγορείται για υπερβολή” λέει το δημοσίευμα.

Για τον Σακελλαρίδη, κεντρικό σημείο της πολιτικής του είναι η οικολογία. “Η πράσινη μετάβαση θα έχει επιπτώσεις στη ζωή όλων μας. Πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλιώς δεν θα συμβεί. Αυτό σημαίνει να τεθεί τέλος στη λιτότητα”, αναφέρει ο υποψήφιος. “Αντιμετωπίζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να φέρουμε κοινωνικές απαντήσεις”, τονίζει ο ίδιος.

Επικεφαλής ενός νέου κόμματος χωρίς κονδύλια, διασχίζει τη χώρα με δικά του μέσα για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του. Στο Instagram τον βλέπουμε σε καρέ όπου μοιράζει φυλλάδια, σφίγγει τα χέρια πολιτών στον δρόμο, οδηγεί το αυτοκίνητό του μόνος, χωρίς προσωπικό οδηγό, σημειώνει ο αρθρογράφος.

“Παντρεμένος με μια γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφο και πατέρας μιας 8χρονης κόρης, ο Σακελλαρίδης πιστεύει πως η Νέα Αριστερά θα μπορούσε να φτάσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – κάτι που θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία μέσα σε μια διχασμένη ελληνική αριστερά και μια ευρωπαϊκή αριστερά σε ελεύθερη πτώση”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα