"Αγκάθι" παραμένουν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Συνεδρίαση κυβερνητικού συμβουλίου το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015, στην Βουλή.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση κυβερνητικού συμβουλίου το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Μπορεί η κλεψύδρα να τελειώνει, όμως μια σειρά από ζητήματα εκκρεμούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όλα τα θέματα αναμένεται να τεθούν στην διήμερη αποψινή επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν το βασικό αντικείμενο της τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό. Παρόντες οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, ο Διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου.

Το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη καλή κατάσταση των τραπεζών και την κάλυψη των οικονομικών αναγκών, τονίζοντας την μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου σε σχέση με παλαιότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες έμφαση στη συζήτηση δόθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως τώρα με τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει αποσυνδεθεί από τον αξιολόγηση και έτσι με κανέναν τρόπο δεν κινδυνεύει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Έστω και ακροθιγώς στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιείται πλέον κάθε εβδομάδα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν τόσο με το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να «ξεκλειδώσει» η απελευθέρωση της δόσης.

Πονοκέφαλος για το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να αποτελεί η αντικατάσταση του 23% για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθάριζε για το θέμα των ισοδυνάμων πως δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα τίποτα, ενώ άλλη πηγή δεν απέκλειε το τελικό «πράσινο φως» να δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Νοεμβρίου, αφού πρώτα η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει στο πλέγμα μέτρων που θα προτείνει.

«Θα ξανασυζητήσουμε και  με τη Κομισιόν. Ήδη καταλήγουμε σε ορισμένα ισοδύναμα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χθες βράδυ στον «ΕΝΙΚΟ» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αν και στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό, καθώς οι αντιδράσεις που προκαλούνται σε διάφορους κλάδους από τις φήμες που κυκλοφορούν δεν κάνουν καλό ούτε στην αγορά, αλλά ούτε στη κυβέρνηση κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν. Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και την φορολόγηση του καπνού και του αλκοόλ, του ηλεκτρονικού τζόγου, ή των χρηματιστηριακών συναλλαγών η συζήτηση επέστρεψε και στην φορολόγηση του μοσχαρίσιου κρέατος, χωρίς τίποτα από όλα αυτά να επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση.

Είναι γεγονός, πάντως πως επικοινωνιακά μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά φειδωλά σε σχέση με το παρελθόν ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων από το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να παραμένουν στην βασική γραμμή της διαφύλαξης της Α΄ κατοικίας στις οικογένειες χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτό το ζήτημα, όπως επίσης ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις που θα έχει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τόσο με τον πρωθυπουργό στις 5.30 το απόγευμα όσο και με το οικονομικό επιτελείο.

Θετική δήλωση και για το θέμα του χρέους αναμένει η ελληνική πλευρά, αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού σε σχέση με την στήριξη που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα.

Μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστούν οι εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων, ενώ η Γραμματεία της κυβέρνησης ετοιμάζεται ήδη και για το δεύτερο πακέτο που σαφώς περιλαμβάνει και τα πιο δύσκολα μέτρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία

SHARE:

24Media Network