Αισιοδοξία για αλλαγή σελίδας μετά τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΟΠΥΛΟΥ(ΔΗΜΑΡ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥ(ΧΙΛΤΟΝ)-- ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΟΠΥΛΟΥ(ΔΗΜΑΡ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥ(ΧΙΛΤΟΝ)-- ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Αισιοδοξία πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα "βγει" χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις δημιουργεί ο θετικός απολογισμός του Μεγάρου Μαξίμου από την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης με το "κουαρτέτο"

Εμπεδώνεται η εκτίμηση πως οι… εκπλήξεις τελείωσαν για την κυβέρνηση, μετά την θετική έκβαση των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των επικεφαλής των δανειστών την περασμένη εβδομάδα στο Χίλτον.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξαν ακόμη και στιγμές που ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν, σε συνομιλητές τους, την έκπληξή τους από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ατμόσφαιρα στο ξενοδοχείο Χίλτον ήταν εντελώς διαφορετική από τους προηγούμενους γύρους συζητήσεων.

Επιβράβευση προσπαθειών

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν την ίδια προσήλωση στα «νούμερα» που είχαν πάντα, αυτή τη φορά η κατάσταση στις συζητήσεις ήταν διαφορετική: η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έβλεπε τους συνομιλητές της να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας και, κυρίως, τις αισιόδοξες προοπτικές της. «Δεν υπήρξε κανείς σε καμία στιγμή των διαπραγματεύσεων που να έδειξε να αμφιβάλλει κατά πόσον το πρόγραμμα μπορεί να βγει ή όχι», υπογράμμισε στο News 24/7 αρμόδια κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειχναν μία «εντελώς διαφορετική διάθεση».

Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, το περιβάλλον των συζητήσεων ήταν τόσο διαφορετικό, ώστε στο Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για… «αυθόρμητη» συμπεριφορά των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν, ESM). Στην κυβέρνηση, λοιπόν, «βλέπουν» πως οι τεχνοκράτες που αποχώρησαν από το Χίλτον την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από την λήξη του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, είχαν «πολιτική οδηγία να μην δημιουργήσουν προβλήματα», όπως τονίζει παράγοντας που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Συνέχεια χωρίς εκπλήξεις

Όλα αυτά τα νέα πολιτικά δεδομένα αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, μαζί με την τακτική και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, στην Πολιτική Γραμματεία που έχει συγκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, περίμεναν την περασμένη εβδομάδα πώς και πώς, προκειμένου να διαπιστώσουν εν τοις πράγμασι ότι οι διαβεβαιώσεις και οι καλές κουβέντες που είχε ακούσει η κυβέρνηση «ακουμπούν» και στην πραγματικότητα. Γιατί, μπορεί αυτή τη φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη  Τσακαλώτο ότι το Ταμείο δεν θέλει… περιπλοκές και καθυστερήσεις, όμως στο Μαξίμου αυτά τα έχουν ξανακούσει. Ως εκ τούτου, πολλοί περίμεναν να δουν στην πράξη να επιβεβαιώνονται όσα είχαν ακούσει ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στα λόγια, σε εκτός συνόρων συνομιλίες τους. Και προς ικανοποίηση όλων, αυτή τη φορά τα θετικά λόγια συνοδεύθηκαν από εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις, κάτι που εμπεδώνει στην κυβέρνηση την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στην ώρα της. Και, αν γίνει αυτό, τότε «η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από το Μνημόνιο και ανάκαμψη σε όλα τα επίπεδα θα έχει ξεκινήσει», όπως τονίζουν με νόημα συνομιλητές του πρωθυπουργού…

SHARE:

24Media Network