Αλέξης Τσίπρας: Αντίπαλος μου είναι μόνο ο Μητσοτάκης
Διαβάζεται σε 2'
“Είμαστε ανταγωνιστές όχι αντίπαλοι με τις προοδευτικές δυνάμεις”
- 12 Οκτωβρίου 2026 18:40
Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας καθαρής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV και επισήμανε ότι “αντίπαλός του είναι μόνο ο Μητσοτάκης“.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης περιέγραψε τις δύο “θεμελιώδεις προϋποθέσεις” για να αλλάξει η πολιτική πορεία του τόπου και να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση. Η πρώτη προϋπόθεση, όπως εξήγησε, αφορά την εκλογική επικράτηση, καθώς με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι απαραίτητο η παράταξή του να καταλάβει την πρώτη θέση στην κάλπη. Η δεύτερη και εξίσου κρίσιμη προϋπόθεση είναι η επίτευξη ενός ουσιαστικού πεδίου προγραμματικής συνεννόησης με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, παρά τον αναμενόμενο πολιτικό ανταγωνισμό της προεκλογικής περιόδου. “Είμαστε ανταγωνιστές, αλλά δεν πρέπει να αναπαράγουμε μία λογική ότι είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι. Πάντως αντίπαλος δικός μου δεν είναι ο Ανδρουλάκης. Αντίπαλος δικός μου είναι ο Μητσοτάκης” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιλέγει συνειδητά να μην απαντά στις καθημερινές προκλήσεις ούτε να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας παράλληλα πως η πλειονότητα των δημόσιων τοποθετήσεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά της δικής του παράταξης.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έξεφρασε τον σεβασμό του στην αυτονομία και την ιστορική παρουσία όλων των προοδευτικών κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε επιδίωξε τη διάλυση ή την περιθωριοποίησή τους. “Δεν επιτέθηκα εγώ να τους ξεκληρίσω, να τους διαλύσω. Ποτέ σε κανέναν. Εγώ σέβομαι όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, την αυτονομία τους, τη δυνατότητα να υπάρχουν. Είναι χρήσιμες. Προφανώς είμαστε ανταγωνιστές, αλλά ο ανταγωνισμός μας πρέπει να είναι στο πως θα παράγουμε καλύτερη πολιτική για να πείσουμε τους πολίτες, πως θα αντιπολιτευτούμε καλύτερα τη Ν.Δ. Όχι πως θα ασχολούμαστε καθημερινά, πως θα βγάζει ο ένας τα μάτια του άλλου” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.