Αλέξης Τσίπρας: Μεγάλος κίνδυνος η επέλαση της αντιπολιτικής

Διαβάζεται σε 8'
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τη Μεταπολίτευση στο συνέδριο “Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά”

Για μια σειρά από ζητήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ξ. Κουναλάκη στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η «Καθημερινή» με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον μεγάλο κίνδυνο επέλασης της αντιπολιτικής, εντοπίζοντας την αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, “δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος”.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως “η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής” διαπιστώνοντας ότι “οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο “πρωτοφανές σκάνδαλο” των υποκλοπών, λέγοντας ότι “η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών. Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο”.

Αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη, έκανε λόγο για “προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών” ενώ στη συνέχεια τόνισε πως “μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα”.

Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εποχή που διανύουμε, παρατηρώντας ομοιότητες με αυτή του Μεσοπολέμου:

“Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει σε μια περίοδο που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, αλλά και η απαξίωση της πολιτικής, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια αντιπαράθεση χωρίς ισχυρό πολιτικό βάρος. Είναι ένα σημάδι των καιρών που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων.
Η εποχή μας μοιάζει -με σημαντικές διαφορές- με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου.”

“Σε 3 χρόνια καταφέραμε μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια”

Για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την περίοδο εκείνη η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση και συνέχισε:

“Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους”.

Αναφορικά με το Μνημόνιο, σημείωσε: “Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ. Και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας.
Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας.”

Σε ερώτηση για το Δημοψήφισμα, είπε: “Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια”.

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως είχαν μια θεσμική και διαρκή επικοινωνία. “Είχαμε και μια ανθρώπινη σχέση που είχε καλλιεργηθεί από την περίοδο του 2008”.

Τα τρία επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όσα του φέρνουν απογοήτευση

Μιλώντας για τη χώρα στο σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος γιατί μετά από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά.

“Έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. Προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε”.

Μιλώντας για αυτά για τα οποία είναι δυσαρεστημένος από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση. Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.”

Για τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ υποστήριξε πως “έγινε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν”. “Η χώρα παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό” συνέχισε.

Έπειτα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τρία πράγματα για τα οποία είναι περήφανος για την κυβέρνησή του.

Αυτά είναι η έξοδος από το Μνημόνιο, η Συμφωνία των Πρεσπών και το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Αντρέα Παπανδρέου”

Ερωτώμενος για τον Ανδρέα Παπανδρέου και όσους υποστήριξαν ότι τον μιμείται, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “ανοησίες” λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ίσως κάποιοι να ενοχλήθηκαν επειδή το κύμα του 2015 έμοιαζε με το κύμα του 1981”.

Για την επαφή του με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε: “Ο πατέρας μου ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, η μητέρα μου ψηφοφόρος και τα αδέρφια μου ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ.
Θυμάμαι στις εκλογές του 1981, που είδα τα δύο κατηφή πρόσωπά τους επειδή το ΚΚΕ δεν έπιασε το 17%”.

“Οργανώθηκα στην κομμουνιστική Αριστερά όταν κατέρρεαν όλες οι βεβαιότητες” πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: “Αυτό που με οδήγησε εκεί ήταν το όραμα, το όνειρο ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της Ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου”.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στις δύο όψεις του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας: “Ο Παπανδρέου υπήρξε μια εμβληματική μορφή, γιατί ολοκλήρωσε τη Μεταπολίτευση. Δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ενταχθεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Έδωσε ορατότητα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Προχώρησε και σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας. Υπάρχει η όψη του Παπανδρέου της “Αλλαγής” και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, όταν έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Εκδικητική η στάση Μητσοτάκη με το Ειδικό Δικαστήριο. Μεγάλη ευθύνη της Αριστεράς το Ειδικό Δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου.”

“Οδηγηθήκαμε στην κρίση λόγω της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης”

Μιλώντας για την κρίση, απέδωσε το ξέσπασμά της στην προδοσία των αξιών της μεταπολίτευσης. Ειδικότερα, είπε: “Αυτά τα 50 χρόνια υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες. Η πρώτη αφορά την οικονομία, η δεύτερη τη λειτουργία των θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Δεν πετύχαμε ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό άλμα αυτά τα 50 χρόνια. Η χώρα οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης. Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης. Εγώ θα πω ότι οδηγηθήκαμε λόγω της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί. Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση”.

Συγκεκριμένα για τη στιγμή της Μεταπολίτευσης, την χαρακτήρισε “μεγάλη τομή”, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση. Έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια. Θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981. Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή. Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.”

Ατυχής η διαχείριση σε Novartis και τηλεοπτικές άδειες

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη διαχείριση της τότε κυβέρνησης “ατυχή”. Συγκεκριμένα, είπε:

“Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν.
Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις.”

“Ευτυχής που η δική μου κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ”

Ο πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνησή του έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα τόνισε πως “όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική”, “δείχνοντας” ως πρώτο που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μιλώντας για τον αντιαμερικανισμό, εξήγησε πως “υπάρχει ο ιστορικός λόγος και η αιτία που η πορεία του Πολυτεχνείου καταλήγει στην αμερικανική πρεσβεία. Η ουσία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εντοπίζεται στα μηνύματα. Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος. Εμπνεόμουν από τον Μαρτιν Λούθερν Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα