Αλιβιζάτος: “Μεγάλη τομή” η καταδίκη του Αμβρόσιου

Αλιβιζάτος: “Μεγάλη τομή” η καταδίκη του Αμβρόσιου
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος Eurokinissi

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για την καταδίκη του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι "υπάρχει ολόκληρη τάση στο εσωτερικό της Εκκλησίας, που δείχνει ότι ζουν σε άλλες εποχές".

Για την καταδίκη του Αμβρόσιου και τη συμφωνία των Πρεσπών μίλησε στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος:

-Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που καταδικάζεται από πολιτικό δικαστήριο Μητροπολίτης. Είναι μια μεγάλη τομή. Καταδικάστηκε όχι μόνο για ρατσιστικό λόγο αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο. Τέσσερις μητροπολίτες πήγαν στο δικαστήριο για να τον υπερασπιστούν. Υπάρχει ολόκληρη τάση στο εσωτερικό της Εκκλησίας που υποστηρίζεται τέτοιες αντιλήψεις και δείχνουν να ζουν σε άλλες εποχές. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για τον πολιτικό γάμο υπενθυμίζει ότι η επίσημη θέση της Εκκλησίας αποτελεί πορνεία και έχει δώσει εντολή στους ιερείς να μην τελούν κηδεία σε ανθρώπους που έχουν τελέσει πολιτικό γάμο. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι χαμηλά σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη με την ακροδεξιά.

-Υπερασπίστηκα τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί κατά το 80% ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις. Υπερασπίστηκα το δικαίωμα του βουλευτή να μην ακολουθεί την κομματική γραμμή σε θέματα συνείδησης. Θεωρώ απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς για σούργελα και γυρολόγους. Ο κόσμος κρίνει αν καθένας κάνει μια επιλογή για λόγους σκοπιμότητας ή για λόγους αρχής. Είναι λάθος να προτάσσει κανείς το πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει κανείς να υπερασπίζεται το σωστό ακόμη και όταν το κάνει ένας αντίπαλος, εκτός αν το κάνει μια χούντα, αλλά σε συνθήκες δημοκρατίας αυτό πρέπει να ισχύει.

-Το Κίνημα Αλλαγής δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στην προσδοκία των 210.000 πολιτών που πήγαν στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας, δεν μπόρεσε δηλαδή να αναγεννήσει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη και το κενό αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα