Αλλαγές στο παρά πέντε για να περάσει το πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές στο παρά πέντε για να περάσει το πολυνομοσχέδιο
Στιγμιότυπο από την μηχανοκίνητη πορεία των εργαζόμενων στην Δημοτική Αστυνομία,Βουλή,Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ποιες είναι οι βελτιώσεις στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο σε μια προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να "περάσει" χωρίς επιπλοκές. Τι θα γίνει με δημοτική αστυνομία και σχολικούς φύλακες

Νομοθετικές βελτιώσεις καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στο πολύ-νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, είχε συγκληθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών.

Εκτός διαθεσιμότητας, όσοι έχουν μεταπτυχιακό

Στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών “κλείδωσε” η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις:

-Ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η ΚΥΑ για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

-Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.

-Αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Π.Δ. τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των δημοτικών αστυνόμων στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους. Το Π.Δ. αντικαθίσταται με ΚΥΑ.

-Εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, σε συνεργασία με τους δήμους.

Δείτε πως εξελίχθηκαν οι ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του πολυνομοσχεδίου

Επίσης, μέχρι την απορρόφηση των δημοτικών αστυνόμων θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.

Για τους σχολικούς φύλακες αποφασίστηκε ότι με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών θα αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια ασφάλισης για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Σε άλλη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Δ.Σταμάτη με τον τον Χρ.Πρωτόπαπα και τον Π.Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, καθώς και ότι από την πρώτη στιγμή μπορούν να γίνουν μετατάξεις εκπαιδευτικών από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τροπολογίες για την ταχύτερη είσπραξη των φόρων

Τροποποιήσεις με σκοπό την ταχύτερη είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους επέφερε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Οι τροποποιήσεις αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβάλλονταν σε έξι μηνιαίες δόσεις

– Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου

– Εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του φορολογούμενου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού

– Οι διατάξεις αυτές προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από 1 Αυγούστου.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα