Αλβανία-Σκόπια: Ώρα μηδέν για ένταξη στην ΕΕ

Αλβανία-Σκόπια: Ώρα μηδέν για ένταξη στην ΕΕ
Εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Eurokinissi

Υπέρμαχος της πρόσκλησης ένταξης των δύο γειτονικών χωρών η Ελλάδα. Αντιδράσεις από ορισμένους εταίρους που δεν θέλουν διεύρυνση. Στις 9 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, στις 10 Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αλβανίας

Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων θα βρεθούν την Πέμπτη η Αλβανία και τα Σκόπια, στο Συμβούλιο Κορυφής το οποίο αναμένεται να καθορίσει και το άμεσο μέλλον των δύο χωρών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να αντιδρούν η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Δανία.

Σε ότι αφορά ιδιαίτερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, γίνεται ένα έντονο παζάρι στο παρασκήνιο με τη Γερμανία προκειμένου να πάρει ανταλλάγματα γαι να πεί το «ναι» στη διεύρυνση.

Η ενσταση των άλλων χωρών εδράζεται στο γεγονός ότι επιθυμούν να έχουν απτά αποτελέσματα σε ότι αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια δημόσια διοικηση στην καταπολέμηση τς διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι εύκολο να κάμψει τις αντιδράσεις των Ολλανδών.

Και στην περίπτωση όμως των Τιράνων, οι ευρωπαικές πρωτεύουσες θέλουν να εκπληρωθούν κάποια κριτήρια πριν δώσουν το πράσινο φως.

Υποψήφιες για ένταξη είναι η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία.

Οι δύο πρώτες χώρες αναμένεται να ενταχθούν το 2025. Η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005 και η Αλβανία από το 2014. Καμμία από τις δύο όμως δεν έχει πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα Σκόπια ευελπιστούν ότι θα πάρουν άμεσα την πολυπόθητη ημερομηνία αν το δημοψήφισμα της 9ης Σεπτεμβρίου βγεί θετικό.

 Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες το δημοψήφισμα δεν αναμένεται να αποτελείται από ένα ερώτημα αλλά από περισσότερα ώστε να διευκολύνει τον Ζόραν Ζάεφ στην ερμηνεία του αποτελέσματος και να δοθεί το πράσινο φως.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει επιστολή στις Βρυξέλλες όπου δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση να δοθεί η ημερομηνία εαν και εφόσον εκπληρωθούν και οι δύο προυποθέσεις της διακρατικής συμφωνίας από πλευράς ΠΓΔΜ.

Σε ότι αφορά την Αλβανία, η συμφωνία με την Ελλάδα αναμένεται σύμφωνα πάλι με αποκλειστικές πληροφορίες να υπογραφεί στις 10 Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αλβανός ομόλογός του έχουν εργαστεί επι μήνες πάνω στη συμφωνία η οποία φαίνεται ότι πλέον καθαρογράφεται.

Σήμερα πάντως στο Λουξεμβούργο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών για θέματα διεύρυνσης.

Ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Euractiv εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτηση η διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης για να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια:

«Από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει να υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε.

Κάνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες, εμείς πρώτοι τα θέσαμε, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”.

Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει την διαδικασία μια από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή.

Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της.

Η Γερμανία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί περισσότερο στις προτάσεις Μακρόν ή να τις απαντήσει τουλάχιστον αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης. Η κα Μέρκελ έδωσε μια απάντηση, αλλά υποθέτω χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις. Και η γαλλική πλευρά θα πρέπει να συναινέσει να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη και μια πιο θετική διάθεση που θα δείξει το Βερολίνο. Δεν έχουμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε ή να χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα ηττημένων και κερδισμένων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα