Ο αλβανικός Τύπος για τα απόρρητα κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών EUROKINISSI

Μεγάλη ζημιά προκαλεί στη χώρα η επιπολαιότητα των διαρροών. Η προσπάθεια του Προέδρου του κόμματος των "τσάμηδων" να αντεπιτεθεί και η απάντηση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών. Οι εθνικιστικοί κύκλοι θέτουν στο στόχαστρό τους το διάλογο Αθηνών-Τιράνων για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για τα προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στην Αλβανία από τη διαρροή ότι μέρος των απόρρητων κονδυλίων του ελληνικού ΥΠΕΞ κατευθύνθηκαν σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να βάλλεται κατά ριπάς η κυβέρνηση των Τιράνων και εθνικιστικοί κύκλοι να επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση.

Η εφημερίδα Πανοράμα αναφέρει ότι, στην αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά εκτοξεύθηκαν σοβαρές κατηγορίες μεταξύ των οποίων ήταν και οι δαπάνες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, κ. Καμμένο, ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς έχει ξοδέψει 45 εκατομμύρια ευρώ ως μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ αλλά, ο κ. Κοτζιάς διόρθωσε τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, γράφει η εφημερίδα αναφέροντας πως ήταν ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα μισά επωφελείται η Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια. Αλλά, τα ελληνικά ΜΜΕ, συνεχίζει η εφημερίδα, ισχυρίζονται ότι 1 εκατομμύριο διατέθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο για τα αλβανικά ΜΜΕ και τις αλβανικές διαδικτυακές πύλες.

Ο κ. Κοτζιάς, έχει δηλώσει ότι, τα χρήματα του εμπιστευτικού προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ χρηματοδοτούν κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία  αλλά και διαφορετικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.

Ο στόχος αυτής της χρηματοδότησης, γράφει η εφημερίδα, είναι η προώθηση της Ελλάδος και η αποφυγή των κριτικών και εθνικιστικών στάσεων κατά της γειτονικής αυτής χώρας.

Επιπλέον, γνωστοποιείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι, η χρηματοδότηση των τελευταίων μηνών για τις διαδικτυακές πύλες και τα ΜΜΕ στην Αλβανία και ΠΓΔΜ συσχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει με την Αλβανία και ΠΓΔΜ, για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ και για τη θαλάσσια συμφωνία με την Αλβανία, αντίστοιχα.

Εν συνεχεία, η εφημερίδα επικαλείται το άρθρο του  ελληνικού CNN το οποίο επικαλέστηκε και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Ora News προχθές.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ τα μυστικά κονδύλια είναι «χρήματα τα οποία οι ΥΠΕΞ της Ελλάδος μπορούν να τα ξοδέψουν όπως και όπου επιθυμούν χωρίς αποδείξεις και έγγραφα».

* Η εφημερίδα Πανοράμα αναφέρει ότι, ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι δήλωσε μετά την είδηση των ελληνικών ΜΜΕ για τη χρηματοδότηση των αλβανικών ΜΜΕ και διαδικτυακών πυλών από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ότι, είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο τον κίνδυνο αυτόν (σ.σ σύμφωνα με τον Ιντρίζι: βρώμικα κονδύλια που δίνονταν στα αλβανικά ΜΜΕ και στις διαδικτυακές πύλες  κατά του τσάμικου ζητήματος και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων από τα μυστικά κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ) που προερχόταν από τις χρηματοδοτήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ.

H εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε αναφέρει εκτός των προαναφερόμενων ότι το σκάνδαλο αυτό αποκάλυψε η διαδικτυακή εφημερίδα ‘Ιefimerida’ από το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη και προσθέτει ότι, η Εισαγγελία Αθηνών  έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι έρευνες σχετικά με τις δημοσιευμένες αυτές πληροφορίες της ελληνικής ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η εφημερίδα, έχει διαψεύσει δημοσίως το γεγονός αυτό, τονίζοντας ότι δεν έχουν διανεμηθεί κονδύλια σε βαλκανικά  ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Αθηνών, η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών του κράτους στα ΜΜΕ αποτελεί ποινικό και εγκληματικό αδίκημα, προσθέτει η εφημερίδα.

ΥΠΕΞ Μπουσάτι: Η παραίτηση του κ. Κοτζιά δεν εμποδίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα

Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε αναφέρει ότι, ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι, «Οι Υπουργοί έρχονται και φεύγουν, το σημαντικό είναι να λυθούν τα προβλήματα» και  πρόσθεσε ότι, «Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι θα συνεχίζουμε να είμαστε στην τράπεζα συνομιλιών με την Ελλάδα προκειμένου να κλείσουμε  τις ανοιχτές υποθέσεις  που προέρχονται, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η εφημερίδα Shqiptarja.com αναφέρει ότι, τη στιγμή που στην Αλβανία η κυβέρνηση ζητά με επιμονή από τις διαδικτυακές πύλες να κάνουν εγγραφή προκειμένου να μην κλείσουν, στην Ελλάδα ξεσπά ένα σκάνδαλο που αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που δρουν στην Αλβανία.

Το σκάνδαλο αυτό, σχολιάζει η εφημερίδα, εξηγεί το φαινόμενο ψευδών ειδήσεων, αποκαλούμενο ‘fake news’, σε διαδικτυακές πύλες-φάντασμα στις οποίες δημοσιεύονται άρθρα που έχουν χρηματοδοτηθεί από σκοτεινές πηγές για διάφορα συμφέροντα.

Η εφημερίδα Σέκουλι αναφέρει επιπλέον ότι, τόσο ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής κ. Βούτσης όσο και το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα αντέδρασαν κατά της είδησης αυτής αλλά, δεν μπόρεσαν να την διαψεύσουν.

Η εφημερίδα Κόχα Γιόν σχολιάζει σχετικά με την κατηγορία σε βάρος του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά ότι, εχθές ήρθε στο φως ένα μεγάλο σκάνδαλο, όπου γνωστοποιείται από την ελληνική πλευρά πως, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει χρηματοδοτήσει αλβανικά ΜΜΕ και διαδικτυακές πύλες τον τελευταίο μήνα με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει την παράδοση της θάλασσας στην Ελλάδα, από την οποία είναι οφθαλμοφανές ότι επωφελείται η Αθήνα και χάνει η Αλβανία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει ζητήσει να επηρεάσει την κοινή αλβανική γνώμη, παρουσιάζοντας τα θέματά του ‘ουδέτερα’ αλλά και να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους Αλβανούς ότι η θαλάσσια συμφωνία ευνοεί την Αλβανία με την απαλλαγή του εμπολέμου, πρόσθεσε στα σχόλιά της η εφημερίδα.

* Οι εφημερίδες Κόχα Γιόν και Γκαζέτα Σκιπτάρε αναφέρουν ότι, ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό News24 δήλωσε σχετικά με την πρόσφατη είδηση σε βάρος του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Κοτζιά ότι, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει μετά από αυτή την είδηση, πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό παραβιάζει την ανεξαρτησία των ΜΜΕ της Αλβανία και τόνισε ότι, η Εισαγγελία πρέπει να ξεκινήσει σχετικές έρευνες.

Η εφημερίδα ΣΟΤ  σχολιάζει ότι, μετά από την είδηση που προήλθε από τα ελληνικά ΜΜΕ για χρηματοδότηση αλβανικών ΜΜΕ υπέρ ελληνικών συμφερόντων αναμένονταν πολλές αντιδράσεις από το ΣΚΟ και τον ΠτΔ της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Δημοσιογράφοι, άνθρωποι και ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν κατηγόρησαν εχθές τα ΜΜΕ που επιτίθονταν στον ΠτΔ Μέτα για τη θαλάσσια συμφωνία, ως χρηματοδοτημένα από την Αθήνα. Ο ΠτΔ, συνεχίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιούσε  αυτές τις ειδήσεις από την Ελλάδα, ως δικό του θρίαμβο,  δηλώνοντας πως δεν έχει κάνει κανένα λάθος σχετικά με την θαλάσσια συμφωνία αλλά, του έχουν επιτεθεί σκοπίμως.

Η εφημερίδα ΤΕΜΑ  δημοσίευσε άρθρο γνώμης του Εριόν Πάλι, στο οποίο αναφέρεται ότι, η είδηση αυτή των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την χρηματοδότηση αλβανικών ΜΜΕ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων επιβεβαιώνει ορισμένες αλήθειες για την κατάσταση των ΜΜΕ της Αλβανίας.

Πρώτον, γράφει ο αρθρογράφος, επιβεβαιώνει πως είναι αλήθεια ότι εξωτερικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση να αγοράσουν τα αλβανικά ΜΜΕ προκειμένου να προβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Δεύτερον, με το κίνδυνο της εξαγοράς των αλβανικών ΜΜΕ υπάρχει πραγματικά κίνδυνος αυτά να μετατραπούν σε όργανα κατά των αλβανικών συμφερόντων και τρίτον, αυτό δικαιολογεί την μεγάλη επιμονή των ΜΜΕ προκειμένου να μην καταγράφουν τα έσοδα και τις χρηματοδοτήσεις στο Eθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (QKB).

Η ιστοσελίδα Skiptarjia.com γράφει ότι, ο πρόεδρος του τσάμικου κόμματος PDIU,  Σπετίμ Ιντριζι δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Πρόεδρος Μέτα να συγκαλέσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τις χρηματοδοτήσεις αλβανικών ΜΜΕ από την Ελλάδα.

Αντίδραση ΥΠΕΞ Μπουσάτι προς τον πρόεδρο του κόμματος των τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι

Σε ανάρτησή του στο twitter, o  Μπουσάτι έγραψε: Όποιος  δυσαρεστημένος υψώνει τη φωνή του, προκειμένου να μετατραπεί σε παράγοντα στο χάρτη του βαλκανικού εθνικισμού, δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό θέμα, ούτε και με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ράμα, που περιέλαβε στις συνομιλίες με την Ελλάδα όλα τα θέματα που τα είχε καλύψει η σκόνη της λήθης#  nacionalizëmtepsie - εθνικισμός του ταψιού.

Η αντίδραση Μπουσάτι ήρθε μετά από χλευαστικό σχόλιο του Ιντρίζι, με υπαινιγμούς ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Κοτζιά, γίνονταν με χρηματοδότηση από τα μυστικά κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλβανία, εφημερίδες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας - Κοτζιάς κλείνουν το μέτωπο, ευτυχείς για την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ

Εισαγγελική έρευνα για τις διαρροές των μυστικών κονδυλίων

Προβοκάτσια καταγγέλλει το Μαξίμου: Δήθεν πληροφορίες για τα απόρρητα κονδύλια

SHARE:

24Media Network