Ανασχηματισμός: Χαρίτσης – Καλογήρου, οι νέοι ισχυροί 40αρηδες της κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Χαρίτσης – Καλογήρου, οι νέοι ισχυροί 40αρηδες της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναβαθμίζεται παίρνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών - Ποιος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Σε θέσεις-κλειδιά ορίστηκαν στον νέο ανασχηματισμό ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Μιχάλης Καλογήρου δίνοντας τόνο ανανέωσης στις νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις.

Ο 41χρονος Α. Χαρίτσης είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Χαρίτσης προέρχεται από την Κίνηση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και μετά τον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από την άλλη, ο 42χρονος Μιχάλης Καλογήρου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη θέση του Σταύρου Κοντονή.

Ο Μιχάλης Καλογήρου ήταν μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Foggia της Ιταλίας.

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία από το 2001. Τον Φεβρουάριο του 2014 εξελέγη σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, συντάκτης του Νόμου για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, συντάκτης του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος. Εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας στις διαπραγματεύσεις με τα  τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για θέματα ΜΜΕ.

Τον Μάιο του 2015 ορίσθηκε μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την καταπολέμησης της Διαφθοράς.  Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Yπηρεσιακής Κυβέρνησης (Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015) με απόφαση της τ. Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου κας Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου. Διετέλεσε ακόμη Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα.

Στα νέα -ηλικιακά- πρόσωπα να προστεθεί ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης (33 ετών), ο 35χρονος Νάσος Ηλιόπουλος που παραμένει Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο 40χρονος Κωνσταντίνος Στρατής που μένει στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και η μόλις 30 ετών Κατερίνα Νοτοπούλου που αναλαμβάνει υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης (πρώην διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη).

Στα στελέχη της “νέας γενιάς” που αναβαθμίστηκαν είναι και ο μέχρι πρότινος γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος που γίνεται υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Οι παραπάνω, μαζί με τον 36χρονο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον 41χρονο Νίκο Παππά που παρέμεινε στη θέση του στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συγκροτούν ένα ισχυρό κύκλο “40αρηδων” που μαζί με τον πρωθυπουργό θα κληθούν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική διαδικασία, όταν αυτή έρθει.

Στους νέους ηλικιακά που έχουν αναλάβει κρίσιμες θέσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά την 33 ετών Έφη Αχτσιόγλου που έχει την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαίροντας της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα