Ανασχηματισμός: Η Κονιόρδου φεύγει – Μια πρώην εκδότρια στο Υπουργείο Πολιτισμού

Ανασχηματισμός: Η Κονιόρδου φεύγει – Μια πρώην εκδότρια στο Υπουργείο Πολιτισμού
Η Μυρσίνη Ζορμπά τα χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ EUROKINISSI

Γνώστης των θεμάτων του Πολιτισμού και με θητεία στο χώρο του βιβλίου, η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρίνη Ζορμπά - Η πορεία της και το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δοκιμασμένη στο τιμόνι θεσμών ( ΕΚΕΒΙ), ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη (2000-2004), με καταβολές από τον χώρο της αναναωτικής Αριστεράς, ακαδημαϊκός, η Μυρσίνη Ζορμπά, μια γυναίκα με σιδερένια προσωπικότητα, ισχυρή βούληση και πρακτικό νου, στην πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση, αναλαμβάνει τον Πολιτισμό, παίρνοντας σκυτάλι από τη Λυδία Κονιόρδου. Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ένας μεγάλος σύμμαχος του Βιβλίου, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) από 1995 ως το 1999, ιδρύτρια των εκδόσεων Οδυσσέας, μαζί με τον Τίτο Μυλωνόπουλο, διανοούμενη με την ευρεία έννοια, αναμένεται αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα να βάλει τη σφραγίδα της, καταρχάς, με την σύσταση ενός φορέα εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, αναπληρώνοντας το κενό που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ.

Μετακομίζοντας στην Μπουμπουλίνας κι αναλαμβάνοντας ένα χαρτοφυλάκιο που έχει αναδειχθεί σε πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό (Ελληνικό,.ΑΕΠΙ, Ταμείο Αλληλοβοηθείας) δεν προβλέπεται να ασχοληθεί με τα ήδη ανοικτα μέτωπα, που θα παραμείνουν στις αρμοδιότητες του υφυπουργού Κωστή Στρατή, ο οποίος είχε διοριστεί ως «ανάχωμα» στην υπουργό Λυδία Κονιόρδου, ακρωτηριάζοντας αρμοδιότητές της – η τέως υπουργός, είχε δυσαρεστήσει εγκαίρως το Μαξίμου με την αβουλία και τις παλινωδίες της και στο Ελληνικό κι αλλού. Η απομάκρυνσή της ήταν θέμα χρόνου .

Το φλερτ της κ. Ζορμπά με το ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πριν τον ανασχηματισμό και επισφραγίστηκε στις διερευνήσεις που γίνονταν στην προσπάθεια ανοίγματος του κυβερνητικού σχήματος προς την κεντροαριστερά.

«Μας έλεγαν πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ήταν μόνο η μισή αλήθεια. Πολιτική, όπως αποδείχθηκε, είναι η τέχνη να κάνεις το ανέφικτο, εφικτό», δηλώνει η νέα υπουργός Πολιτισμού , που κατέχει μακράν καλύτερο βιογραφικό απ΄την προκάτοχό της. Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και πήρε το διδακτορικό της στις πολιτικές επιστήμες από το Πάντειο. Από το 2007 δίδαξε πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο μεταπτυχιακό τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2000-2004), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999), εκδότρια του «Οδυσσέα» μαζί με τον Τίτο Μυλωνόπουλο (1973-1992), και είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» από το 2000.

Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, βιβλία και άρθρα:”La culture comme politique publique” στο Ph. Poirrier Pour une histoire des politiques culturelles dans le monde, Paris, La documentation Francaise 2011. «Ηγεμονία και μετα-ηγεμονία στις Πολιτισμικές Σπουδές» στο Γ. Βούλγαρης (επ.) Στα μονοπάτια του Αντόνιο Γκάμσι, Αθήνα, Θεμέλιο 2010. “Conceptualizing Greek Cultural Policy”, International Journal of Cultural Policy, 3: 2009. «Α. Παπανδρέου –πολιτισμικό πορτρέτο» στο Β. Παναγιωτόπουλος (επ.) Α. Παπανδρέου, Αθήνα, Ελληνικά γράμματα 2005. «Μελίνα Μερκούρη και πολιτισμική πολιτική» στο Β. Βαμβακάς, Π. Παναγιωτόπουλος (επ.) Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80, Αθήνα, το πέρασμα 2010. Από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, Αθήνα, Οδυσσέας 2004.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα