Ανασχηματισμός: Ωριμάζουν, ολοένα και περισσότερο, οι συνθήκες

Ανασχηματισμός: Ωριμάζουν, ολοένα και περισσότερο, οι συνθήκες
Ο χώρος συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

«Μείον ένας» στο υπουργικό Συμβούλιο μετά την παραίτηση του Γ.Θωμά. Η συμφωνία στην Ε.Ε ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο.

Η παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά, προκειμένου να αναλάβει σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή κοινότητα, ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο «ανασχηματισμός» που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα για την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή προστίθεται και σε άλλες δείγματα που υποδηλώνουν πως οι συνθήκες για την δρομολόγηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο.

Θυμίζουμε, ότι το θέμα του ανασχηματισμού τέθηκε ήδη, από τα τέλη Ιουνίου. Τότε που ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει πως από την 1η Ιουλιου είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, για να το …κλείσει όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μερικές μέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ερωτώμενος για τον ανασχηματισμός ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι θα το μάθετε από εμένα». Επίσης από κυβερνητικής πλευράς έχει διαρρεύσει ότι δεν σχεδιάζεται ένας ευρύς και δομικός ανασχηματισμός αλλά αλλαγές διορθωτικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά τον χρόνο του ανασχηματισμού, η πολιτική πεπατημένη, σε έναν βαθμό και η λογική, λέει ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο ή γενικότερα το φθινόπωρο. Αφού η κίνηση ενός ανασχηματισμού εξυπηρετεί φυσικά την λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, παράλληλα όμως εκπέμπει και ένα πολιτικό μήνυμα «φρεσκαρίσματος» της εικόνας μιας κυβέρνησης. Μήνυμα που θα έχει αντικειμενικά λιγότερους αποδέκτες αν ανακοινωθεί στην καρδιά της θερινής περιόδου. Παρόλα αυτά ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί θεσμικό προνόμιο …την λογικής, αλλά αποκλειστικά του πρωθυπουργού.

Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

Στο κάδρο το οικονομικό επιτελείο

Το βασικό δεδομένο που στηρίζει τον ισχυρισμό της «ωρίμανσης των συνθηκών» για τον ανασχηματισμό είναι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, που ξεκαθαρίζει το τοπίο και τους όρους παροχής της οικονομικής βοήθειας που παραμένει στα 32 δις, έστω και αν έχει αυξηθεί το ποσοστό των δανείων.

Αυτό γιατί πλέον η κυβέρνηση μπορεί πλέον στις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος να συμπεριλάβει με ασφάλεια τα οικονομικά και κάποια παραγωγικά υπουργεία. Δηλαδή να πραγματοποιήσει με ρεαλισμό τον οικονομικό της σχεδιασμό που θα είναι ένα από τα δύο βασικά σημεία για το οποίο θα κριθεί, μαζί με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα υπουργεία που ασχολούνται με την οικονομία τα κυρία σημεία που κρίνουν και θα κρίνουν την διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι τα εξής:

Η ταχύτητα στην εκπόνηση και εκτέλεση του τρέχοντος κυβερνητικού σχεδιασμού, ιδίως μάλιστα όσα σχετίζονται με τον επίλυση φλεγόντων ζητημάτων για την κυβέρνηση όπως η ΛΑΡΚΟ, επιχειρήσεις στην αμυντική βιομηχανία και άλλα σχήματα συμμετοχής του δημοσίου. Επίσης η ταχύτητα της δημιουργίας υποδομών απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα δεσμευθούν.

Η αξιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, που είναι άγνωστο ακόμη για τον θεσμικό ρόλο που θα παίξει και πως αυτός θα καθρεφτιστεί στην κυβερνητική λειτουργία.

Η διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκεί που καταγράφεται μια σαφέστατη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό για την δημιουργία bad bank.

Παράλληλα να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο έχει καθιερώσει σύστημα αξιολόγησης για το κάθε υπουργείο. Μάλιστα η δοκιμασία της πανδημίας έχει οδηγήσει σε «τεστάρισμα» των μελών της κυβέρνησης σε σκληρές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Ονόματα

Με βάση τα παραπάνω, τα ονόματα που έχουν «ακουστεί» για το οικονομικό επιτελείο αφορούν τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Μάλιστα η έφεση του Α.Πατέλη σε ζητήματα ανάπτυξης θεωρείται δείγμα πιθανής ανάληψης καθηκόντων σε τομέα που θα σχετίζεται με τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και της αξιοποίησης των ευρω-κονδυλίων Ιδίως αν το πεδίο αυτό αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού υπουργείου.

Στα τελευταία σενάρια έχει περιληφθεί και η πιθανότητα της «επιστράτευσης» ενός άλλου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του Άκη Σκέρτσου, που έχει την ιδιότητα του υπουργού παρά των πρωθυπουργώ. Η φημολογία αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, περί μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην θέση του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα