Ανασχηματισμός προ των πυλών

Ανασχηματισμός προ των πυλών
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στην θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει πλέον το σχέδιο στο παζλ του ανασχηματισμού που θεωρείται ότι θα δρομολογηθεί εντός της εβδομάδας.

Και τώρα ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού. Η εκλογή νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη να συγκεντρώνει ως μοναδικός υποψήφιος ποσοστό 88% φαίνεται πως ξεκλειδώνει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Αρμόδια πηγή στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενεργοποιεί τον σχεδιασμό του για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα οι οποίες κυοφορούνται εδώ και αρκετές ημέρες. Η εκλογή ωστόσο του γραμματέα διαμορφώνει και το σημείο εκκίνησης για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις με αφετηρία το υπουργείο των Εσωτερικών, το οποίο με την μετακίνηση Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου ορφανεύει. Σημειωτέον πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει πως οι προεδρικοί στήριξαν με την ψήφο τους την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δίνοντας γραμμή για υπερψήφιση της υποψηφιότητας Σκουρλέτη. Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει θεωρητικώς τον Αλέξη Τσίπρα στις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό καθώς και ο ίδιος δεν έχει λόγο να θεωρεί ότι «ψαλιδίστηκε» ή πήρε αρνητικό μήνυμα από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις  του ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών. Φαίνεται πως δεν θα είναι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στον ίδιο θώκο, ενώ φαίνεται ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα παραμείνει και ο Νίκος Παππάς. Εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει  να καλύψει το κενό με σημερινό υπουργό αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως θα ξεκινήσουν οι καραμπόλες αφού ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα αφήσει κενή την προηγούμενη υπουργική θέση.

Από τα στοιχεία που έχουν γίνει ως τώρα γνωστά  αναμένεται να αναβαθμιστούν κάποιοι γενικοί γραμματείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται πετυχημένοι όπως οι κ.κ. Κρέτσος και Τεμπονέρας και να εισέλθουν  στο νέο σχήμα 2-3 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Επίσης ακούγεται πως εάν διασπαστεί το Οικονομίας στο οποίο θα παραμείνει ο Γιάννης Δραγασάκης ενδεχομένως στο νεοσύστατο  υπουργείο Επενδύσεων και Καινοτομίας (τύπου υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου) θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού ο σημερινός υφυπουργός στον πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είναι αμφίβολο εάν θα διατηρηθεί και στο νέο σχήμα, ενώ αμφιβολίες διατυπώνονται και για την παραμονή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Ναυτιλίας. Κλειδί θα είναι και η διεύρυνση της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί την ένταξη στην κυβέρνηση 1-2 προσώπων  που σηματοδοτούν το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Το άνοιγμα προς την κεντροδεξιά παραμένει αμφίβολο με την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα να δηλώνει πάντως την διαθεσιμότητα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα