Ανασυντάσσεται η κυβέρνηση για την δύσκολη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου

Ανασυντάσσεται η κυβέρνηση για την δύσκολη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο χρόνο η κυβέρνηση στέλνει προς κάθε πλευρά μήνυμα πως η πλειοψηφία δεν κινδυνεύει ξορκίζοντας τα σενάρια για νέα μέτρα. «Εξόρμηση» στο εξωτερικό ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Το παράλληλο πρόγραμμα, οι επιπτώσεις της καθυστέρησης του, αλλά και η αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο τη σημερινής πρωινής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το θέμα της δόσης αναμένεται να κλείσει στην αρχή της εβδομάδας και έχει να κάνει με ένα προαπαιτούμενο για  την  μείωση  των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς πραγματοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει το «μασάζ» που είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες με τους βουλευτές του προκειμένου πριν τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο που σκέφτονται και κινούνται. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι για τη στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα και δηλώνουν πως δεν ανησυχούν για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση αναμένεται να εξακολουθήσει να αρνείται τα σενάρια για επιβολή νέων μέτρων ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα.

Μετά τις γιορτές το παράλληλο πρόγραμμα

Κανονικά μετά τις γιορτές, χωρίς σημαντικές αλλαγές, ετοιμάζει να φέρει το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση συνεχίζοντας τον «πόλεμο» κατά της αντιπολίτευσης για το κλίμα που προκάλεσε σχετικά με την διαδικασία που επελέγη για να έρθει στη Βουλή.

Δυσαρέσκεια, πάντως φαίνεται να υπάρχει και για τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στην ολοκληρωμένη έκθεση κοστολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την ενημέρωση που υπήρχε, όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να τονίζει πως θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Η αγωνία αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλη την προηγούμενη εβδομάδα για την προσωρινή ματαίωση του παράλληλου προγράμματος και χρειάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη στη Βουλή προκειμένου σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε να εξηγήσει πως τίποτα δεν ματαιώθηκε, απλώς πήγε λίγο πιο πίσω.

«Βαλίτσες» ετοιμάζει ο Τσίπρας από το 2016

Πλούσιο σε ταξίδια είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού από το νέο χρόνο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός που θα πραγματοποιηθεί από τις 21-24 Ιανουαρίου.

Στις 26 του ίδιου μήνα, προγραμματίζεται να επισκεφτεί το Ισραήλ και στις 27 την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής συνάντηση.

Δεν αποκλείεται να έχει προηγηθεί ένα ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται να συγκληθεί και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

Όσον αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την Άνγκελα Μέρκελ στη Χίο κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το ραντεβού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν πως στη συνάντηση θα ήταν απαραίτητη η παρουσία ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου, ενδεχομένως και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προκειμένου να μην δοθεί η εικόνα ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τις τρεις χώρες.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως η συγκεκριμένη σύσκεψη μπορεί να λειτουργήσει μόνον επικουρικά στο προσφυγικό και όχι να αντικαταστήσει την ΕΕ και τις ευθύνες που έχουν όλες οι χώρες.

Τετ α τετ Τσίπρα – Αμπάς

Το μεσημέρι, στις 14:30, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και εν συνεχεία οι κ. κ. Τσίπρας και Αμπάς θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα