Ανδρουλάκης σε κυβέρνηση: Την επόμενη φορά ζητήστε ψήφισμα κατά της Τουρκίας από τον Economist και όχι από το Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάζεται σε 6'
Ανδρουλάκης σε κυβέρνηση: Την επόμενη φορά ζητήστε ψήφισμα κατά της Τουρκίας από τον Economist και όχι από το Ευρωκοινοβούλιο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Sooc

Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες. Αναφέρθηκε εκτενώς στο ψήφισμα της ευρωβουλής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κλείσει τα μάτια στα σκάνδαλα τα οποία εμπλέκονται τα στελέχη της Ν.Δ τόνισε σήμερα (21/2) σε παρέμβασή του στην Βουλή και στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ομιλία του απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «σήμερα δεν συζητάμε καμία μεταρρύθμιση. Συζητάμε τον ποινικό λαϊκισμό». Τονίζοντας πως «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της ασφάλειας» και τώρα «αυξάνετε οριζόντια τις ποινές λες και αυτό από μόνο του αρκεί». Επίσης μίλησε για διατάξεις που οδηγούν στην «προχειρότητα και μια fast track ποινική δίκη». Συνολικά τόνισε ότι δεν υπήρξε ευρύτερη διαβούλευση για τους ποινικούς κώδικες επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να συντάσσονται από έναν υπουργό και δύο μετακλητούς υπαλλήλους».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως είπε «δεν νοείται στη σημερινή συζήτηση να μη μιλήσουμε για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, στο οποίο συνεισφέρει και το παρόν νομοσχέδιο. Θεωρώ απαράδεκτο ότι ο κ. Μητσοτάκης στρέφει τον προβολέα που άναψε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το ψήφισμά του, σε δήθεν υστερόβουλες εμμονές, αντί να ζητήσει ο ίδιος συγγνώμη για τη συγκάλυψη, που οργάνωσε το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου σε δυο υποθέσεις: στο έγκλημα των Τεμπών και στην παρακρατική υπόθεση των υποκλοπών».

Σχολίασε μάλιστα σκωπτικά: «Αλλά, βέβαια, για εσάς και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μεγαλύτερη σημασία από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ο Economist, που ακόμα και το δημοσίευμά του απέχει από την πραγματικότητα. Άλλα λέει το δημοσίευμα και άλλα λέει η προπαγάνδα σας. Αν, λοιπόν, θεωρείτε πιο σοβαρό ένα άρθρο του Economist από τον πιο δημοκρατικό θεσμό της Ευρώπης, την επόμενη φορά που θα θέλετε ψηφίσματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας ή ενισχυμένο Ταμείο Ανάκαμψης προς όφελος του ελληνικού λαού να πάτε στον Economist και στον εκδότη του και όχι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στην κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ότι το ψήφισμα υπονομεύει την κοινοτική χρηματοδότηση της χώρας. Όπως είπε «άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη να με εγκαλεί ότι έχουμε σχέδιο να κοπούν πόροι από την Ελλάδα. Ποιος το λέει αυτό; Η Νέα Δημοκρατία. Μη θυμηθούμε τι γινόταν στις αρχές του 2000. Μπορεί να θυμηθεί τι γινόταν τότε ο κ. Φλωρίδης, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Τα παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη για τα θέματα των ευρωπαϊκών πόρων. Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια έκανα ακριβώς το αντίθετο, κ. Μητσοτάκη. Ως ευρωβουλευτής πάλεψα και πέτυχα πολλά για τα εθνικά μας συμφέροντα και στα θέματα των πόρων.  Συνεισέφερα στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, χάρη στον οποίο κάθε καλοκαίρι πατάτε ένα κουμπί κι έρχονται εδώ δεκάδες επίγεια εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες δωρεάν. Η Ελλάδα πήρε χρήματα για να επισκευάσει παλιά καναντέρ στον Καναδά και να αγοράσει με 100% κοινοτική χρηματοδότηση τα νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην πρώτη μου θητεία πάλεψα να μπει η πατρίδα μας στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού ώστε να έχουμε πόρους και να επενδύσουμε στο δίκτυο για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση – και όχι αυτή η μπίζνα που γίνεται από την εγχώρια ολιγαρχία στις ΑΠΕ»

Τόνισε πως «δεν δέχομαι καμία μομφή από τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να καταλάβετε ότι το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, δεν θα κλείσει τα μάτια στα καραμπινάτα σκάνδαλα που εμπλέκονται τα στελέχη σας. Σκάνδαλα που πλήττουν το κράτος δικαίου, τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην εξεταστική για τα Τέμπη. Σημειώνοντας πως «εμείς δεν συμπράξαμε στην εργαλειοποίηση της εξεταστικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες του υπουργού σας, του κ. Καραμανλή, και των «γαλάζιων παιδιών» των οργανισμών που εμπλέκονται σε αυτήν την τραγωδία. Μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία, για αυτό αποχώρησαν οι βουλευτές μας. Εσείς βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο και από την επιτροπή που διορίσατε, ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας».

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για το ζήτημα των υποκλοπών. Αναρωτώμενος «πως είναι δυνατόν σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών η δικαιοσύνη να μην έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες, τον διοικητή της ΕΥΠ. Δηλαδή αυτό νομίζετε έχει περάσει στα ψιλά γράμματα; Δεν εντυπωσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πως σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψή του σκανδάλου το πρόσωπο – κλειδί δεν έχει κληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και αναρωτιέστε από που μαθαίνουν και τι ξέρουν οι Ευρωβουλευτές; Διαβάζουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και για τα οποία είστε απολύτως υπεύθυνοι»

Απάντηση Φλωρίδη στον Ανδρουλάκη για το κράτος δικαίου

Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη προκάλεσαν οι κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επικαλούμενος τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι το κράτος δικαίου στη χώρα μας έχει σοβαρό πρόβλημα.

«Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης για το κράτος δικαίου ότι πρέπει να προσέχουμε, είναι ανάγκη, το τι λένε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Να πω όμως ότι στο σύνολο 46 χωρών, ο κορυφαίος θεσμός για την προστασία του κράτους δικαίου είναι το Συμβούλιο Ευρώπης.

Και αυτός ο θεσμός, στον οποίο μετέχουν 46 χώρες και όλα τα κόμματα, η ηγεσία του επέλεξε ομόφωνα ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο.

Στην ΕΕ των 27 ανωτάτων συμβουλίων επικρατείας, αυτή η ένωση επέλεξε για την ηγεσία της το ελληνικό ΣτΕ.

Και στο κείμενο της για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, επέλεξε την Ελλάδα, που έχει υποτίθεται ελλείψεις στο κράτος δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε:

«Ας αξιολογηθεί λοιπόν, γιατί κορυφαίοι θεσμοί επιλέγουν την Ελλάδα να ηγηθεί, ας αξιολογηθεί ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει διαρκή βελτίωση του κράτους δικαίου, ο Economist, τώρα τοποθέτησε τη χώρα μας στις 20 καλύτερες δημοκρατίες, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις ήταν την περίοδο 2016-2018, και ξέρετε ποιοι κυβερνούσαν τη χώρα τότε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα