Ανεβάζει το “λογαριασμό” των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση και μειώνει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη

Ανεβάζει το “λογαριασμό” των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση και μειώνει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (Α) συνομιλούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (Κ) στην εκλογή προέδρου της Βουλής, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 . Στην Βουλή διεξάγεται η ψηφοφορία για την εκλογή πρόεδρου της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μακρύς ο κατάλογος των μέτρων που προτείνει η Αθήνα στους δανειστές - Εμπλουτίζεται και καθαρογράφεται διαρκώς η λίστα Βαρουφάκη. Τι περιλαμβάνει

Μέτρα – παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τα 14 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015 – 2015, φέρεται να περιλαμβάνει η ανανεωμένη λίστα Βαρουφάκη που έχει σταλεί στους δανειστές προς αξιολόγηση, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη περάσει στην αντεπίθεση, επιρρίπτοντας στους θεσμούς την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, λόγω των μεγάλων διαφορών που εντοπίζονται στους κόλπους τους (μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης).

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να έχει επανακαθορίσει το κόστος της λίστας Βαρουφάκη, παρουσιάζοντας πληρέστερη αποκωδικοποίηση των προτεινόμεμων μεταρρυθμίσεων, η οποία όμως ανεβάζει κατά πολύ τον λογαριασμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τη διετία 2015 – 2016 προβλέπονται μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, έως και 2 δισ. ευρώ.

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ρίχνει το βάρος στα έσοδα, αυξάνοντας κατά 5 δισ. ευρώ τον στόχο συγκέντρωσής τους, με πρωταγωνιστή, όπως όλα δείχνουν, τον ΕΝΦΙΑ, αφού η διατήρησή του και φέτος έχει σχεδόν κλειδώσει.

Τα μέτρα τα οποία φέρεται να προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα:

– Μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ).

– Επιβολή «κεφαλικού φόρου» στους 300 πλουσιότερους Έλληνες φορολογουμένους (σύμφωνα με τις δηλώσεις τους).

– Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα περυσινά επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και με κατάργηση της έκπτωσης 30%.

– Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% στον ΦΠΑ (με εξαίρεση φάρμακα – βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%).

– Αύξηση 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού και πισίνες, καθώς και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.

– Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

– Επιβολή φόρου 3% (επί της απόδειξης που εκδίδεται) σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).

– Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης) για τα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

– Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.

Μαχαίρι στις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2015

Την ίδια στιγμή, σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 φέρεται να έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που στοιχειώνει την Ελλάδα, στη σκιά της μη επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.

Κατά τις πληροφορίες, στο υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016 – 2019, η Αθήνα έχει προχωρήσει σε δραστική μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, αφού η ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία λόγω της αβεβαιότητας είναι όχι μόνο δεδομένη αλλά και μεγάλη.

Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ να μην ξεπερνούν το 1% για το 2015.

Μπορεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% της οικονομίας να είναι υψηλότερη έναντι των εαρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν (που δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν σε ανάπτυξη 0,5% για την Ελλάδα φέτος), ωστόσο οι αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα